Leerlingen Da Vinci College debatteren over cameratoezicht

Vandaag ontvangen circa 25 vwo-bovenbouw leerlingen van het Da Vinci College een intensieve training debatvaardigheden van een professionele debattrainer van het Nederlands Debat Instituut. Dit ter voorbereiding op het Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren dat dit jaar voor de zevende achtereenvolgende keer wordt georganiseerd en waaraan bijna 2.000 leerlingen van meer dan 70 scholen uit het hele land deelnemen. Er wordt gedebatteerd aan de hand van twee stellingen: ‘Klassikaal onderwijs moet worden afgeschaft’ en ‘Leiden moet onder cameratoezicht komen’.

Tijdens de training, die op alle deelnemende scholen gegeven wordt, oefenen leerlingen met vaardigheden die tijdens een wedstrijddebat een cruciale rol spelen zoals presentatie-, argumentatie- en luistertechnieken. Deze vaardigheden worden sinds de invoering van het Studiehuis ook in het vwo-eindexamen getoetst. Het onderdeel ‘debatteren’ is inmiddels veruit het meest populaire onderwijs- en examenonderdeel onder scholieren. Dit heeft een duidelijke weerslag in het nationale debattoernooi, dat dit jaar opnieuw in omvang gegroeid is.

Elke school selecteert na afloop van de debattraining drie leerlingen die namens de school tijdens één van de voorrondes in november als team debatteren over prikkelende stellingen. Bij de beoordeling van de debatten zal een deskundige jury letten op overtuigingskracht, teamwork en presentatie. De 32 beste teams gaan door naar de finale die op zaterdag 11 december wordt gehouden.

De finale vindt plaats in de Pieterskerk en wordt zoals ieder jaar verzorgd door de Universiteit Leiden, die samen met de gemeente Leiden ook dit jaar het toernooi weer van harte ondersteunt.

Ieder jaar kiest de organisatie een maatschappelijk relevant en actueel thema dat tijdens het toernooi centraal staat. Dit jaar is in samenspraak met mede-organisatoren Shell Nederland, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en NRC Handelsblad gekozen voor het thema ‘Innovatie’. Gedurende het toernooi zullen scholieren geconfronteerd worden met debatstellingen over dit thema in de meest brede zin van het woord.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×