'Sahara - Land beyond Imagination' in Naturalis

Van 16 oktober tot en met 16 januari 2005 zijn in Naturalis in Leiden de indrukwekkende foto’s van de bekende reis- en natuur fotograaf Frans Lemmens te bewonderen in de tentoonstelling Sahara – Land beyond Imagination. Frans Lemmens legde de Sahara vast als magisch paradijs, een wereld vol kleur. De tentoonstelling is een presentatie van Lemmens’ gelijknamige boek, dat 16 oktober 2004 zal verschijnen.

De Sahara is fotogeniek. Dat moet Frans Lemmens ook gedacht hebben, tijdens zijn verblijf in een van de weinige gebieden in de wereld die nauwelijks door de mens is aangetast. Zijn foto’s tonen afwisselend de karakteristieke bewoners en de ruige natuur van de Sahara. Een kleurrijke kameleon, op zoek naar schaduw. Prachtige duinen, gevormd door de wind. Beschilderde nomaden, opgemaakt voor een verleidingsdans. Lemmens maakt van de Sahara een magisch oord.

Frans Lemmens (1953) is een van Europa’s meest vooraanstaande documentairefotografen. Zijn werk wordt gekenmerkt door extreme composities en de thema’s reizen en natuur. De zwanen die hij voor KLM fotografeerde worden over de hele wereld geroemd en zijn boek ‘Visions of the Netherlands’ (Dromen van Nederland) is een bestseller. Lemmens’ werk wordt wereldwijd gebruikt in advertentiecampagnes, tijdschriften, reisgidsen, maar ook op boekomslagen, kalenders en ansichtkaarten.

Lemmens heeft vele jaren doorgebracht in de Sahara. Hij bezocht vrijwel iedere uithoek en doorkruiste de woestijn zelfs te voet met een zeldzame zoutkaravaan. Sinds 1989 werkt en reist Frans samen met zijn partner Marjolijn van Steeden. In 2000, na een opdracht in de Algerijnse Sahara, werd ook zij geraakt door de schoonheid van de woestijn. Ze namen het besluit samen een koffietafelboek te maken over hun favoriete reisbestemming.

Boekpresentatie
De tentoonstelling presenteert Lemmens’ gelijknamige boek dat begin oktober verschijnt. Sahara – Land beyond Imagination bevat ruim 300 verbluffende foto’s die worden omlijst door Engelse teksten, geschreven door Martijn de Rooi, buitenlandredacteur van het RTL nieuws. De bijzondere lay-out is een ontwerp van Maarten van der Kroft (The Ad Agency, Alphen a/d Rijn).

Het boek geeft een indringend beeld van de ongenaakbare schoonheid en veelzijdigheid van de grootste woestijn op aarde, die zich uitstrekt over heel Noord-Afrika. Van zandzeeën tot onwerkelijke rotsmassieven, van oases tot zoutmeren, van zandstormen tot luchtspiegelingen en van versteende boomstammen tot prehistorische rotstekeningen, maakt Sahara – Land beyond Imagination overtuigend duidelijk dat de woestijn beduidend méér is dan een schijnbaar desolate en eenvormige wildernis.

Dat blijkt ook uit de kleurrijke culturen en rituelen van de volken wier leven met de woestijn is verbonden. Toearegs, Bedoeïenen en Wodaabe ontwikkelden elk hun eigen leefwijze om de mensvijandige omstandigheden het hoofd te bieden. Zijn schitterende foto’s geven een beeld van de strijd om het bestaan in een moordende, maar wonderschone omgeving.

Sahara – Land beyond Imagination is een uniek exemplaar want de Sahara verandert snel en zal binnen een aantal decennia veel van haar karakter verliezen. Vele beelden uit het boek zullen dan niet meer in het echt te bewonderen zijn.

Het boek zal in de museumwinkel van Naturalis te koop worden aangeboden voor € 59,95.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×