"Teringzooi, infectieziekten op zicht" bij Museum Boerhaave

Woedende mensen kunnen elkaar soms de meest vreselijke dingen toewensen. Eigenaardig is de gewoonte om bij verwensingen terug te grijpen op besmettelijke ziektes die het land eeuwenlang geteisterd hebben. Zo zijn sommigen van ons bijvoorbeeld wel eens voor klerelijer, teringlijer of tyfuslijer uitgemaakt. De gebruiker van dit soort krachttermen weet meestal nauwelijks waarover hij het heeft. In de tentoonstelling Teringzooi komen veel van deze ziekten letterlijk in beeld.

Cholera, tuberculose en tyfus zijn eeuwenoude kwalen die in Europa vrijwel niet meer voorkomen. Maar zolang er leven is, en zolang er mensen zijn, zolang zullen er ook infectieziekten zijn. Waren het vroeger de pestepidemie├źn en de lepra, tegenwoordig vrezen we voor verschillende soorten griep of seksueel overdraagbare ziekten als AIDS.

Aan de hand van wasmodellen, preparaten en beeldmateriaal toont Museum Boerhaave de vaak verwoestende werking van infectieziekten. Ook is er aandacht voor ontdekkers van bacteri├źn en virussen, en voor remedies en medicijnen waarmee ziekteverwekkers te bestrijden zijn.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×