Wetenschapsdag LUMC: Gebruik je hersens!

Van 20 t/m 27 oktober wordt voor de 19e keer de ‘Wetenweek’ gehouden. Ook in Leiden om omgeving zijn er tal van activiteiten. Het zwaartepunt ligt op zondag 24 oktober; de Wetenschapsdag met bijvoorbeeld een uitgebreid programma in het LUMC. Een overzicht van alle activiteiten in heel Nederland staat op www.wetenweek.nl. Een overzicht van de activiteiten in onze regio staat hier.

Hebt u weleens maden aan het werk gezien? Weet u zeker dat u een ochtend- of juist een avondmens bent? Neemt u de juiste beslissingen als de druk groot is? Op zondag 24 oktober a.s. opent het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) haar deuren in het kader van de Nationale Wetenschapsweek. Het is de tweede keer dat het LUMC aan deze wetenschapsweek mee doet. Vorig jaar ontving het LUMC ruim 3.000 bezoekers die enthousiast zelf allerlei tests en onderzoeken uitvoerden om zo het belang van de medische wetenschap voor ons dagelijks leven te ervaren. Als universitair medisch centrum verricht het LUMC veel onderzoek met onder meer als doel nieuwe medische toepassingen te ontwikkelen. Dit jaar presenteren zich tussen 12.00 en 17.00 uur maar liefst 17 afdelingen op de centrale wetenschapsmarkt op het Leidse Plein. Onder de deelnemers bevinden zich ook de Nederlandse Hartstichting en de Hersenstichting Nederland.

De Leidse Wetenschapsdag, een initiatief van de Universiteit Leiden, is open voor iedereen en nadrukkelijk ook bedoeld voor kinderen zowel in de lagere als middelbare schoolleeftijd. Voor hen is er een verrassing af te halen bij de Informatiekraam op het Leidse Plein. Voor het LUMC is het thema van de Nationale Wetenschapsweek ‘Gebruik je hersens!’ ook een vertaling van de visie dat wetenschap een manier van denken is. Die visie is terug te vinden in presentaties van verschillende afdelingen waar bezoekers zelf allerlei onderzoekjes kunnen uitvoeren of door de microscoop kunnen kijken naar onder andere bloed of fruitvliegen. Verder zijn er rondleidingen en demonstraties van bijvoorbeeld madentherapie, reanimatie en life echo’s.

Een greep uit de activiteiten op het Leidse Plein: zelf hechtingen maken, een ‘kijkbuis’ operatie doen en oefenen op ‘prikbillen’. Ook kan iedereen zelf ontdekken hoe het lichaam reageert als u iets spannends doet. Uw gehoor laten testen. En omdat gezond leven belangrijk is, kunt u laten meten hoe groot uw risico op overgewicht is of uw conditie laten testen.

Het Anatomisch Museum, onderdeel van het LUMC en gevestigd aan de Wassenaarseweg, is slechts drie dagen per jaar voor het publiek geopend waarvan deze Wetenschapsdag er één is. U kunt daar preparaten van alle onderdelen van het menselijk lichaam zien, dus ook hersenen.

Leiden wetenweek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×