Leidenaar vrijgesproken van heling prenten Legermuseum

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag de handelaar in antieke prenten IJ.M.(Meurs, 58) uit Leiden vrijgesproken van heling van ongeveer negenhonderd prenten en aquarellen. Deze stukken werden sinds 1997 ontvreemd uit het Legermuseum in Delft. Behalve de prenten verdwenen ook boeken en schilderijen uit het museum. De schade liep in de tonnen. De handelaar zou de conservator in totaal circa 55.000 gulden hebben betaald voor de prenten en schetsen, die hem de afgelopen jaren vaak met meerdere exemplaren tegelijk werden aangeboden. De handelaar heeft in Leiden een winkeltje. Hij was de grootste afnemer van de conservator, die de prenten uit kostbare en zeldzame antieke boeken scheurde.

In april vorig jaar kwam aan het licht dat de conservator van het museum verantwoordelijk was voor de diefstallen. De rechtbank veroordeelde de conservator in december tot 22 maanden celstraf en het verbod om de komende zes jaar in een museum te werken.

De rechtbank achtte dinsdag niet bewezen dat de antiekhandelaar te kwader trouw handelde en sprak hem daarom vrij. Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden, had de officier van justitie 240 uur dienstverlening en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist en een boete van 7500 euro.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×