Oud-hoofdredacteur Kees van der Malen schreef het boekje 'De kracht van de krant'. (Foto: Hielco Kuipers).

Oud-hoofdredacteur schrijft boek over Leidsch Dagblad

Kees van der Malen, oud-hoofdredacteur van het Leidsch Dagblad, heeft een boekje geschreven met verhalen over het regionale dagblad. Burgemeester Lenferink neemt vrijdagavond het eerste exemplaar in ontvangst bij de Leidse vestiging van Boekhandel De Kler aan de Breestraat. Het boek ‘De kracht van de krant’ bevat artikelen die eerder verschenen in het Leidsch Dagblad. De artikelen geven inzicht hoe een redactie functioneert, hoe zij soms tot moeilijke keuzes komt, en wat ‘nieuws’ uiteindelijk tot ‘nieuws’ maakt.

Hubert Smeets, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, schetst in een inleiding de ontwikkelingen van de hedendaagse journalistiek. ‘De kracht van de krant’ – met als ondertitel ‘Leidsch Dagblad en zijn lezers’ – laat zich volgens Van der Malen lezen als een ode aan de regionale krant: “Een regionale krant is als een aardige buurvrouw; zij houdt je op de hoogte van het nieuws, verrast je en spreekt de taal die je verstaat”, zo schetst de auteur. Van der Malen meent dat de rol van een regionale krant in Nederland toe is aan een herwaardering: “Opiniemakers, politici en maatschappelijke organisaties hebben de neiging zich overtrokken te richten op de landelijke media. Zij miskennen de kracht van de regionale krant die dicht op de huid van de lezer zit. Naast nieuwsbron is een regionale krant via allerlei sociale en culturele activiteiten vaak een gewichtige maatschappelijke factor in haar verschijningsgebied. Zonder een regionale krant verliest een regio aan identiteit”, aldus de auteur.

Kees van der Malen (52) is dagbladjournalist met een ruim dertigjarige ervaring. Voor zijn hoofdredacteurschap van Leidsch Dagblad was hij lange tijd werkzaam als redacteur van NRC Handelsblad. Hij begon zijn loopbaan bij de Provinciale Zeeuwse Courant en was vervolgens enkele jaren redacteur van Leidsch Dagblad.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×