CDA ongerust over Leidse medicijntesten in China

De Leidse CDA-fractie maakt zich, naar aanleiding van de berichtgeving op deze site over het provinciale uitwisselingsprogramma met de wijk Pudong in de Chinese stad Sjanghai waar ook Leiden aan meedoet, zorgen over de eerbiediging van de mensenrechten in China. Wethouder Geertsema meldde afgelopen dinsdag onder meer dat Leidse biotech-bedrijven in China terecht kunnen voor zogenaamde “Clinical Trials”. Dat is het uittesten van nieuwe medicijnen op proefpersonen. Het CDA heeft het college nu gevraagd of B&W hun zorgen delen met betrekking tot de mensenrechten-situatie in China, waarbij het niet ongebruikelijk is om medische proeven op onder anderen gevangen te verrichten.

Aangezien de clinical trials buiten de Nederlandse jurisdictie zullen plaatsvinden, willen CDA-fractievoorzitter Wim Bleijie en raadslid Abraham Flippo van het college weten op welke wijze de in Nederland vereiste, medisch-ethische voorwaarden ten aanzien van die trials in het uitwisselingsprogramma zijn gewaarborgd. Ook vragen ze zich af of de, in opdracht van in Leiden gevestigde bedrijven, in China uitgevoerde trials volgens de Nederlandse Wet- en regelgeving beoordeeld worden en of de in Leiden gevestigde bedrijven bij overtreding daarvan in Nederland vervolgd kunnen worden.

De Provincie Zuid-Holland, de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam en een delegatie uit China tekenen op 1 november het South-Holland-Shanghai Pudong Co-Innovation Program. De ondertekening vindt plaats in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar na afloop van een seminar. Het Co-Innovatieprogramma is bedoeld om de innovatieve kracht van Zuid-Holland en de regio Shanghai door uitwisseling van kennis, informatie en onderzoekers wederzijds te versterken.Gedeputeerde Asje van Dijk (Economische Zaken) ziet de belangstelling van de Chinese Volksrepubliek voor de Zuid-Hollandse expertise op het gebied van kenniseconomie als een positief signaal voor de provincie.

Advertentie

Leiden clinicaltrials


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×