Leiden weer Gezellig: "Rembrandtjaar gaat niet door"

“Het Rembrandtjaar in 2006 gaat niet door”. Dat zegt de fractievoorzitter van de partij Leiden Weer Gezellig / de Groenen, Jacques de Coo. Wethouder Alexander Geertsema (VVD, toerisme) reageert furieus: “Dat is smerige stemmingmakerij. De Coo liegt en schaadt de Leidse belangen. Dit is sabotage”. De Coo vindt zijn kritiek desondanks terecht: “Dat het Rembrandtjaar niet doorgaat is misschien wat sterk uitgedrukt, maar het wordt niet wat ons was voorgespiegeld. De wethouder noemt dat dan ‘de ambities bijstellen’, maar ik moet het allemaal nog zien. Er is nog geen cent binnen.” Volgens Geerstema is er niets aan de hand. “Het klopt dat er tegenvallers zijn op het gebied van sponsorwerving, maar als gemeente hebben we 1,3 miljoen euro uitgetrokken voor de viering van het Rembrandtjaar en dat staat gewoon.

De zes miljoen die we aan sponsoring binnen wilden halen, dreigt inderdaad niet te lukken. We wilden de sponsorwerving samen met Amsterdam oppakken, maar de ambities bleken te ver uit elkaar te liggen, waardoor dat niet van de grond is gekomen”. Geertsema rekent nu op 1 miljoen aan sponsoropbrengsten. Dat er nu nog geen cent binnen is, baart de wethouder geen zorgen. “Dat lag ook niet in de lijn der verwachtingen”.

De wegvallende sponsorinkomsten waren volgens Geertsema voornamelijk bedoeld voor extra inspanningen op het gebied van internationale promotie van ‘Rembrandt 400 Leiden’. Die zal nu dus wat soberder worden. Wel komt er samen met Amsterdam nog een nationale sponsoractie om geld binnen te krijgen voor de binnenlandse promotie.

Over 1,5 week, op 8 november, wordt het Rembrandtjaar gepromoot in Londen. Daar wordt dan de World Tourist Market gehouden. Een beurs waar de reiswereld komt shoppen. Geertsema: “Daar gaan we Rembrandt uitgebreid promoten via het Nationaal Bureau voor Toerisme & Congressen dat de boer op gaat met de activiteiten in Leiden en de exposities in de Lakenhal en het Rembrandthuis en het Rijksmuseum in Amsterdam”.

Advertentie

Leiden Rembrandt


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×