De Watertoren in Katwijk aan de Rijn, foto jaren 30. (Uit Fotoalbum LDM, CollectieRegionaal Archief Leiden).

Expositie ‘Van Duinwater tot drinkwater’ in Regio Archief

Ter gelegenheid van de inventarisatie van de archieven van de N.V. Leidsche Duinwater Maatschappij, beter bekend als LDM, is van zaterdag 30 oktober (Open Archievendag) tot en met donderdag 16 december een kleine expositie te zien in de vitrine bij de entree van het Regionaal Archief Leiden (voorheen Gemeentearchief Leiden e.o.) op de Boisotkade 2A.

De LDM werd in 1877 opgericht met als doel goed drinkwater te produceren en te distribueren. Niet alleen Leiden, maar ook de omliggende gemeenten kregen hun drinkwater van de LDM. De bedrijvigheid in het waterwingebied in de duinen van Katwijk en Wassenaar, de bouw van een pompstationgebouw en watertoren in Katwijk en het leggen van hoofdbuizen naar Leiden was een indrukwekkende gebeurtenis voor de bewoners.

Op 1 januari 1989 vormde de LDM met een aantal andere nutsbedrijven in de regio een nieuw bedrijf, de N.V. Energie- en Watervoorziening Rijnland. Doel van dit samengaan was, naast een efficiëntere manier van werken, het verbeteren van de dienstverlening aan de gebruikers, waarbij de dienstverlening en een ongestoorde levering van energie centraal stonden. Per 1 januari 1997 werd de waterpoot uit de N.V. Energie- en Watervoorziening Rijnland gehaald en aangesloten bij de Duinwater Maatschappij Rijnland.

De twee inventarisatoren van de archieven van de LDM, Martine Wansbeek en Maria Louwerse, hebben voor deze expositie een kleine selectie gemaakt van archiefstukken en foto’s over het ontstaan en de ontwikkelingen van de LDM. Wanneer de archiefinventaris in gedrukte vorm beschikbaar is (naar verwachting in de loop van volgend jaar) willen zij de gelegenheid aangrijpen om meer materiaal over de LDM te laten zien.

In de vitrine liggen stukken van een bespreking over duinwaterleidingzaken, maar ook aandelen, een prospectus van de LDM uit 1901, een fitterswerkboek, een hoofdbuizenboek uit 1897, een lijst van watertarieven uit 1936, het huishoudelijke reglement van de personeelsvereniging uit 1950, een folder van de feestcommissie van de turnclub van de LDM “Aquaduct” uit 1935, foto’s van voorfilters en van de Watertoren te Katwijk aan de Rijn, en een affiche “Wees zuinig met water” uit 1978. Ook is er een serie prentbriefkaarten van de gevolgen van het bombardement op het Stationsgebied in Leiden (1944) te zien, waar het Hoofdkantoor van de LDM was gevestigd.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×