VVD Tweede Kamerlid Jan Rijpstra.

Politiek cafe met VVD-kamerlid Jan Rijpstra

De afdeling Leiden van de VVD organiseert op woensdag 3 november een politiek café in restaurant De Branderij. Spreker is VVD Tweede Kamerlid Jan Rijpstra, het onderwerp is voetbalvandalisme.

“Hoorden zij daar engelen zingen?” De beelden van grote veldslagen tussen voetbalsupporters zijn verdwenen, maar is ook alles zo rustig als het lijkt? En blijft het ook zo rustig zonder de massale inzet van politie? Zijn de spreekkoren een nieuwe vorm van hooliganisme, of is het een maatschappelijk logische opvolger van “Hi-Ha-Honde….”? De Eredivisie NV denkt ongeveer 30 miljoen euro per jaar te kunnen krijgen voor de uitzendrechten. Moeten we dus de rekening van de politie-inzet sturen naar de Eredivisie NV? Wegen de kosten, die ten laste komen van de samenleving als geheel, nog op tegen het vermaak van een deel?

In Engeland wordt hard opgetreden tegen voetbalvandalisme. De bakermat van het voetbal wordt beschermd door de Football Disorder Act. Het beleid is gericht op preventie door nauwe samenwerking tussen de overheid en de clubs, buitenlandse overheden en de supportersgroepen. Het sluitstuk is de strenge handhaving van de Football Banning Order, een strafrechtelijk stadionverbod. Een supporter met zo’n stadionverbod moet zich tijdens de wedstrijd melden op een politiebureau en krijgt een reisverbod tijdens grote toernooien. Is dit een optie voor Nederland?

Zullen de Nederlandse stadions ooit verlost worden van de kooien en tralies, waar de liefhebber nu in wordt opgesloten vanwege het risico op wangedrag? Over deze en alle andere zaken rondom voetbal kunt u op woensdag 3 november van gedachten wisselen met VVD kamerlid Jan Rijpstra tijdens het politiek café van de VVD afdeling Leiden. Vanaf 20.00 is iedereen van harte welkom in café De Branderij, Middelweg 7 in Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×