Gratis bus naar Den Haag verdwijnt

De gratis buslijnen 88 en 95 tussen Leiden en Den Haag worden over anderhalve maand opgeheven. Het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland heeft dinsdag besloten dat reizigers weer moeten gaan betalen op de lijnen die het afgelopen jaar in het kader van een proef gratis waren. Volgens een woordvoerder van Gedeputeerde Staten is de proef die werd ingevoerd door Marnix Norder niet afgelopen, maar is het in dit stadium interessanter om te kijken wat er gebeurt als mensen weer moeten betalen.

Norder hoopte in de spits op vijf procent minder auto’s op de A44 tussen Den Haag en Leiden. Dat doel is niet bereikt. De gratis bussen zaten wel vol maar de files zijn nauwelijks minder geworden. Hun ‘fileplaatsen’ zijn blijkbaar opgevuld door andere automobilisten, bijvoorbeeld door degenen die eerder de A44 en N44 meden.

De proef heeft tot nu toe een miljoen euro gekost. Een tweede reden voor de provincie om met de proef te stoppen is dat nog een jaar gratis OV op dit traject geen andere informatie oplevert dan er nu is. Sterker, het weer invoeren van het normale tarief levert waarschijnlijk interessantere gegevens op, zo verwacht de provincie.

Zuid-Holland is tevreden met het verloop van de proef. Gedeputeerde Asje van Dijk : “Als in 2006 overal de chipcard is ingevoerd zouden we kunnen bezien of met bijvoorbeeld tariefdifferentiatie op dit traject of op andere trajecten mensen bereid zijn hun auto te laten staan en de files korter kunnen worden. Zo kunnen we in heel Zuid-Holland de druk op het wegennet”

Advertentie

Leiden gratisbus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×