Model United Nations in Leiden

jongeren uit Duitsland, België, Hongarije, Polen, Slowakije, Tsjechië, Zweden, Nigeria en Bangladesh komen van 26 t/m 28 november naar Leiden voor LEMUN (Leiden Model United Nations). Een MUN of Model United Nations is een simulatie van de Verenigde Naties. Dit is een oude, door de Verenigde Naties gepropageerde traditie waarvan leerlingen niet alleen veel leren, maar ook (inter)nationale vriendschappen opdoen. De delegaties discussiëren in het Engels over diverse issues, zoals die ook op de agenda van de VN staan of soms zelfs nog komen te staan.

Doordat een school uit Haarlem met een delegatie van 16 leerlingen Burundi vertegenwoordigt en de Aga Khan school uit Bangladesh met een delegatie van 12 leerlingen – bijvoorbeeld – Italië, leert men de problematiek waarmee verschillende landen kampen intensief kennen. Dankzij onder anderen diverse hoogleraren van de Leidse Universiteit, die als gastspreker en vraagbaak optreden, is de inhoudelijke kwaliteit van de conferentie gegarandeerd.

LEMUN is dus een conferentie van hoog niveau en wordt door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden op professionele wijze georganiseerd. Een tweetal docenten vervult daarbij een ondersteunende rol. Meer dan 400 leerlingen en hun begeleiders komen, voor een deel dankzij door de gymnasiasten geregelde èn betaalde bus, naar Leiden. Zij worden in de regio Leiden ondergebracht, grotendeels in huizen van leerlingen.

In 2004 vindt LEMUN voor de derde maal plaats. Er komen leerlingen uit verschillende steden die een stedenband met Leiden hebben, bijvoorbeeld Krefeld in Duitsland en Toruñ in Polen. Maar ook komen er voor het eerst verschillende delegaties van buiten Europa, bijvoorbeeld uit Nigeria komen middelbare scholieren die verbonden zijn met het peace initiative.

Een comité van aanbeveling waarin prof. dr. D.D. Breimer (rector magnificus Universiteit Leiden), mr Max van der Stoel (minister van staat) en mr Thom de Graaf (vice-premier en minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties) zitting hebben, ondersteunt het project.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×