Benefietveiling voor opvanghuis Nepalese straatkinderen

Op zondag 28 november vindt in het Leidse Volkshuis een bijzondere kunstveiling plaats. Ruim tachtig Nederlandse kunstenaars hebben een of meer werken afgestaan die onder de hamer komen. De gehele opbrengst gaat naar het goede doel: het ROKPA kinderhuis voor straatkinderen in Nepal. Stichting Wilde Ganzen ondersteunt actief de actie. De veiling is een initiatief van de stichting Rokpa, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om daklozen, bejaarden en mensen in geestelijke nood te helpen, waar ook ter wereld en zonder onderscheid van godsdienst, nationaliteit of cultuur. Een van de projecten van Rokpa is de bouw van een nieuw kinderhuis voor straatkinderen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het huis zal plaats bieden aan tachtig straatkinderen en tien ouderen. Zij krijgen er liefdevolle opvang en onderdak, medische verzorging en scholing. Ofwel de kans op een betere toekomst.

De bouw van het kinderhuis is vergevorderd. Opening zal plaatsvinden op 5 maart 2005. De opbrengst van de veiling is bestemd voor de aanschaf van een inventaris voor het huis, zoals bedden, tafels, stoelen, dekens, keukeninrichting en stoffering. In totaal is hiervoor een bedrag van ongeveer 44.000 euro nodig. De actie wordt ondersteund door de Stichting Wilde Ganzen. Omdat Rokpa uitsluitend met vrijwilligers werkt gaat honderd procent van de opbrengst naar het goede doel.

Op de veiling komen 100 kunstwerken onder de hamer. Zesentachtig kunstenaars hebben kosteloos een of meer van hun werken afgestaan voor het goede doel. Onder de meewerkende kunstenaars zitten grote namen als Jan Wolkers, Dick Bruna en Ans Markus. Maar er is ook een schilderij te koop van Sumchog Tsering Kersbergen, die tot haar adoptie zelf in het Rokpa kinderhuis heeft gewoond. Zij weet als geen ander hoe belangrijk het project is: haar broertje woont nog steeds in het Rokpahuis. De werken variëren van schilderijen, grafiek, fotografie tot beelden en vazen. Rokpa hoopt op een hoge opkomst van bereidwillige kopers. Het bijzondere van deze veiling is dat het mes aan twee kanten snijdt: de koper gaat naar huis met een prachtig kunstwerk én maakt een straatkind in Nepal gelukkig.

Nepal is een van de zes armste landen ter wereld. Zeker in de stad slagen veel mensen er niet in om een bestaan op te bouwen. Vooral kinderen worden daarvan de dupe. Zij komen op straat terecht en moeten in leven zien te blijven door te bedelen, stelen of smerige werkjes te doen. De kans is groot dat ze worden misbruikt, ziek worden of in een criminele bende terechtkomen. Kortom: deze kinderen hebben geen toekomst. Daarom wil Rokpa deze kinderen een veilig thuis bieden.

De veiling
De veiling vindt plaats in Het Leidse Volkshuis, Apothekersdijk 33a in Leiden. Geïnteresseerden kunnen voorafgaand aan de veiling al een blik werpen op de kunstwerken die onder de hamer komen. De kijkuren zijn:

Vrijdag 26 november: 15.00 – 17.00 uur
Zaterdag 27 november:13.00 – 17.00 uur
Zondag 28 november: 10.00 – 13.00 uur
De veiling start op zondag 28 november om 14.00 uur.

Meer informatie over Rokpa, het kinderhuis en de veiling is te vinden op internet: www.rokpa.nl. Op deze site zijn ook afbeeldingen te vinden van de kunstwerken die geveild worden, inclusief informatie over de makers.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×