Portaal weer slechtste verhuurder

De slechtste verhuurders van 2004 zijn Cobraspen Beheer BV uit Amstelveen en Woningcorporatie Portaal in Leiden. Er is dit jaar slechts één verhuurder die van de Nederlandse Woonbond de prijs voor beste verhuurder van het jaar krijgt uitgereikt. Dat is woningbouwvereniging Anna Paulowna. Er is dit jaar geen ‘beste particuliere verhuurder’ gekozen. De jury vindt dat geen enkele aangemelde particuliere verhuurder zich voldoende heeft gematigd bij de jaarlijkse huurverhoging, dit jaar het belangrijkste criterium waarop de jury de aanmeldingen beoordeelde. De Woonbond bepleitte voor 2004 een gemiddelde huurverhoging van maximaal 2,2 procent.

Portaal: ‘Hardnekkige wantoestanden’
Woningcorporatie Portaal uit Leiden krijgt de prijs voor slechtste verhuurder voor de tweede keer. Ook in 2001 kreeg men de prijs. Portaal werd voor de tweede keer voorgedragen door de zelfde bewonerscommissie. En dat ondanks uitdrukkelijke toezeggingen van de directie van Portaal in 2001 om de situatie te verbeteren. Bij de uitreiking in 2001 zei toenmalig directeur Johan de Greef de zwarte bokaal in de directiekamer te zullen plaatsen als voortdurende herinnering aan de schande en als aanmoediging om het anders en beter te gaan doen.

Voor de huurders is er in drie jaar tijd weinig veranderd. De wantoestanden bij Portaal zijn zeer hardnekkig. Anno 2004 zijn de onderhoudsklachten weliswaar beetje bij beetje opgelost, maar de manier waarop laat veel te wensen over. De aannemer maakte er op een gegeven moment zo’n puinhoop van (“de stront vloog door de wc’s bij het vervangen van de standleiding”) dat de bewoners besloten hem de toegang tot hun huizen te ontzeggen. Van deze actie kreeg de bewonerscommissie vervolgens de schuld.

Nieuwe problemen deden zich ondertussen voor op het front van de servicekosten. Het overleg blijft slecht, maar doorslaggevend voor de jury was dat Portaal weigert het onterecht liberaliseren van 14 woningen terug te draaien. Wegens voorgenomen verkoop werden deze woningen tijdelijk tegen een hogere huur verhuurd, deze huur bleek echter boven de maximaal toegestane huurprijs te liggen. Enkele huurders zijn met succes naar de huurcommissie gegaan; de anderen waren hiervoor te laat. Het verzoek om ook bij deze huurders de huur te verlagen heeft portaal niet ingewilligd.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×