Reuzenmagneet door dak Diaconessen Ziekenhuis

Het Diaconessenhuis Leiden laat zaterdag een grote magneet door het dak van het ziekenhuis zakken. De negen ton zware magneet is onderdeel van de nieuwe MRI-scanner voor de afdeling radiologie kan alleen via het dak naar binnen. Dit gebeurt door het dak te openen en de magneet met een hijskraan te laten zakken.

De vervanging van de MRI belooft een heel spektakel te worden. De parkeerruimte bij de polikliniek wordt ontruimd. Eerst wordt de oude magneet van de MRI ontmanteld en op een vrachtwagen geplaatst en vervolgens staat de volgende vrachtwagen gereed met de nieuwe magneet. Op de parkeerplaats staat ook een enorme hijskraan die de magneet naar het dak van de afdeling radiologie moet tillen.

Bijna negen jaar geleden vond dezelfde actie ook al eens plaats. De oude MRI-scanner wordt nu vervangen. MRI betekent Magnetic Resonance Imaging: beelden van dwarsdoorsneden van het lichaam, die met behulp van een sterk magneetveld tot stand komen. De foto’s die de MRI maakt laten niet alleen bot zien, maar ook weefsels en bloedstromen. Deze methode van onderzoek is heel veilig, omdat er niet met röntgenstraling wordt gewerkt. De nieuwe MRI werkt sneller en er zijn meer diagnostische mogelijkheden, zoals bij bloedvaten en hart.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×