Pvda: "Afhandeling brieven op Stadhuis bar slecht"

“De afhandeling van brieven op het stadhuis is bar slecht”. Dat stelt de Leidse Partij van de Arbeid-fractie naar aanleiding van een veelgehoorde klacht van de ondervraagden in de Stadsenquete die vorige maand werd gepresenteerd. Bijna 60% van de ondervraagden in de Stadsenquete vond dat het beantwoorden te lang duurt. “Op één of andere manier lukt het het college maar niet om dat te verbeteren. Hoe moeilijk kan het nu zijn om een brief gewoon binnen de termijn van zes weken te beantwoorden?,” zo vraagt raadslid Marije van den Berg zich vertwijfelt af. De kwestie is weer actueel nu de landelijke PvdA samen met de VVD een wetsvoorstel heeft ingediend om traagheid van overheden te kunnen gaan beboeten.

“Een geweldig idee. En zéker ook in Leiden nodig,” aldus Van den Berg die samen met collega Liesbeth Hesselink het college in februari van dit jaar aleens tracteerde op beschuit met zwarte muisjes, omdat zij een brief van de Pvda een jaar onbeantwoord hadden gelaten. “Moet je nagaan hoe er met brieven van ‘anonieme’ burgers wordt omgegaan. De toezegging om alsnog binnen zes weken met een antwoord te komen, is óók niet nagekomen. Dat duurde uiteindelijk acht weken”.

“Het wetsvoorstel juich ik dan ook van harte toe. Per dag te laat 20 euro boete aan de burger (tot een maximum van 1000 euro) laat het college en ambtenaren misschien écht eens nadenken over hun schriftelijke communicatie met de Leidenaar”. De wet voorziet wel in een overgangsperiode, omdat verbeteringen niet van de ene op de andere dag zijn doorgevoerd.

“Niet zelden moeten burgers onnodig lang wachten op afgifte van een bouwvergunning, een beslissing over de juistheid van een huurverhoging, enzovoorts. Burgers die niet tijdig iets horen van die overheidsinstelling, krijgen vaak het gevoel vast te lopen in de bureaucratie. Niemand lijkt verantwoordelijk. Maar een burger die zelf te laat is, krijgt al snel te maken met sancties zoals boetes of het niet-ontvankelijk verklaren van een verzoek. Ook omdat de overheid steeds meer van de burgers vraagt, wordt het tijd dat de wetgever de overheid sterker aanspreekt op haar plichten,” aldus een toelichting bij het wetsvoorstel.

Van den Berg: “Ik hoop dat de wet er snel komt en het Leidse college snel werk gaat maken van verbeteringen. Want hoezeer ik de Leidenaar ook een extraatje gun, ik gun ze nog nét even liever een stadhuis dat gewoon reageert op brieven”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×