Crossploeg Leiden Atletiek met Kamiel Maase naar Europacup

Aanstaande zaterdag zullen zes crossers van Leiden Atletiek in het Italiaanse Mantova aan de start komen van de Europacup voor clubteams. Deelname aan deze prestigieuze cross hebben de Leidse atleten vorig jaar afgedwongen door opnieuw Nederlandse clubkampioen te worden. Met kopman Kamiel Maase er ditmaal bij mogen de sportieve ambities hoger zijn dan vorig jaar in Portugal.

De selectie van de ploeg kostte ploegleider Jan Kortekaas dit jaar meermoeite dan vorig jaar. Met als uitgangspunt dat voorkeur gegeven wordtaan atleten die bijgedragen hebben aan de nationale titel en de blessurevan Robert Smits, in Portugal de beste Leiden Atletieker, bleven er naSoest in Breda nog twee tickets te verdelen. De ploeg telt tweewijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Kamiel Maase, Tim Brouwer deKoning, Pieter van der Luijt, René van Dijke, Edgard Creemers en RalphApeldoorn zullen de Leidse eer hooghouden op 5 februari.

Na de Olympische Spelen is Kamiel Maase enkele maanden geblesseerdgeweest aan zijn voet. In december hervatte Kamiel de training en methet oog op het NK 10 kilometer op de weg in Schoorl op 13 februari, komtde Italiaanse cross ditmaal wel gelegen. Als enige van de Leidse atletenzal hij zich wellicht kunnen meten met de internationale topatleten vande Italiaanse, Spaanse en Portugese ploegen. De andere vijf Leidsecrossers doen weinig voor elkaar onder en zullen genoegen moeten nemenmet een plaats in de middenmoot.

Veteraan Tim Brouwer de Koning verzekerde zich van zijn Europacupticketmet goede prestaties in Tilburg en Soest. De Leiderdorpse sportman vanhet jaar zet elk jaar alles in het teken van de crosswedstrijden in dewinter, met de Nederlandse kampioenschappen en de Europacup alspiekmomenten. Op het laatste Nederlands kampioenschap in Holten was Tim18e, bij de senioren wel te verstaan.

Voor Pieter van der Luijt wordt het zijn eerste optreden op hetinternationale podium. De jonge Noordwijker heeft zich na eenblessureperiode in 2004 sterk ontwikkeld met een 7e plaats in hetnationale veld in Soest als beste prestatie.

Met zijn gestalte is René van Dijke op zware parcoursen in het nadeelten opzichte van lichtgewichten als Pieter en Tim, maar met eenfenomenale slotronde weet de Zoetermeerder altijd een aantal plaatsengoed te maken. Als u ooit een Portugese crosser op veel te grote spikesziet lopen, dan is de kans groot dat hij de wedstrijdschoenen van Renéheeft gevonden. René liet vorig jaar zijn maat 48 per ongeluk achter ophet ‘slagveld’ in Almeirim.

Ralph Apeldoorn was niet tevreden over zijn slotronde in de zware modderin Tilburg, maar op oudjaarsdag zat hij zijn clubgenoten in Soest flinkop de hielen. In Breda overtuigde de Beverwijker twee weken geleden meteen knappe race waarin hij zelfs Tim en René voorbleef. Nogovertuigender was het optreden van Edgard Creemers in Breda. Doorverplichtingen bij zijn werkgever bank was Edgard afwezig in Tilburg ennog niet in vorm in Soest, maar zijn talent is onmiskenbaar.

Welke clubs er zaterdag op het podium plaats mogen nemen, wordt bepaalddoor de uitslagen van de beste vier lopers per club. In Portugal wonnende beroepsatleten van Madrid voor de Italianen van Fiamme Gialle, desportploeg van het belastingdienst, die de wedstrijd in Mantovaorganiseert. Met name door de inbreng van Maase hoopt ploegleiderKortekaas op een beter ploegresultaat dan de 13e van vorig jaar.

Mantova ligt in de provincie Lombardije. Net als het nabijgelegen Veronais Mantova een stadje met een grote culturele historie. Anders dan vorigjaar betreft het dit jaar een gecombineerde Europacup met vrouwen- enmannenploegen. De mannen zullen zaterdag om 11.45 uur van start gaanvoor hun ongeveer 10 kilometer door het park nabij Mantova.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×