Pechtold volgt Thom de Graaf op

Alexander Pechtold volgt de vorige week afgetreden Thom de Graaf op als minister van Bestuurlijke Vernieuwing. Dat meldt RTL Nieuws. Afgelopen avond bereikten CDA, VVD en D66 een akkoord, waardoor het tweede kabinet Balkenende is gered. D66 krijgt zijn zin. Op een aantal punten is het regeerakkoord opengebroken. Ook is afgesproken dat de gekozen burgemeester er over vijf jaar alsnog komt.

Ook wil het kabinet het kiesstelsel zodanig veranderen dat er meer gewicht komt op de voorkeursstemmen die kiezers kunnen uitbrengen op kandidaten voor de Tweede Kamer. Er komt geen gemengd stelsel voor de Tweede-Kamerverkiezingen, zoals eerder was voorgesteld. Hiernaar komt eerst een onderzoek, evenals naar andere varianten van het zogeheten districtenstelsel. Verder stelt het kabinet structureel een kwart miljard euro extra beschikbaar voor onderwijs en een half miljard voor kennis, innovatie en onderwijs, te financieren uit aardgasbaten. Ook gaat het kabinet maatregelen nemen om de publieke omroep slagvaardiger te maken. De achterban van D66 moet de afspraken nog goedkeuren.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×