Leidse kledingzaak doet Lonsdale in de ban

De tien winkels van London Mode stoppen met de verkoop van Lonsdale omdat het Engelse kledingmerk keer op keer in verband wordt gebracht met rechts-extremisten. De keten heeft tien winkels in verschillende delen van Nederland. In Leiden opende de keten recent en winkel aan de Haarlemmerstraat. Directeur P. Compagne van London Mode is boos op de politiek en de media. “Wij willen niet stoppen met de verkoop van Lonsdale want het is geen racistisch merk, maar Lonsdale wordt zo gestigmatiseerd dat we niets anders kunnen”, zo verklaart hij de verkoopstop.

Lonsdale is een populair merk onder extreemrechtse jongeren. Onder meer jongeren die in Venray en Uden betrokken waren bij racistische conflicten droegen de kleding. Dat doen ze mede door de lettercombinatie ‘nsda’ in de naam, die volgens hen verwijst naar de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) van Hitler. Ook hebben de jongeren een eigen betekenins bedacht voor het woord Lonsdale. Dat zou staan voor ‘Laat ons Nederlanders samen de allochtonen langzaam executeren’.

Compagne neemt met pijn in het hart afscheid van Lonsdale. “Het maakt 5 tot 10 procent van onze omzet uit. In onze winkels hangt het naast de kleding van Karl Kani. Dat merk wordt veel door donkere jongens, hiphoppers, gedragen. In onze winkels staan jongens die Lonsdale en Karl Kani willen kopen zelfs naast elkaar in de pashokjes”, aldus Compagne. De directeur van London Mode erkent overwogen te hebben Lonsdale al veel eerder uit de winkels te weren. Maar omdat het merk zich uitgebreid inspande voor acties tegen racisme, mocht de kleding blijven. “We hadden in onze winkels bijvoorbeeld prominent T-shirts hangen met de tekst ‘Lonsdale loves all colours’. Maar als zelfs een minister de term ‘Lonsdalers’ als duiding voor extreemrechtse jongeren gaat gebruiken, is er geen houden meer aan”, aldus Compagne.

Het van oorspong Friese bedrijf London Mode heeft winkels in onder meer Enschede, Leiden, Amersfoort, Groningen en Sneek.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×