Fractievorzitter Paul Day en raadslid Birgitta Dolfing stapten maandag uit de Leidse gemeenteraad. (Foto: Chris de Waard).

SP Leiden valt uit elkaar door interne machtsstrijd

Twee van de drie fractieleden en zes van de tien bestuursleden van de Socialistische Partij Leiden zijn per direct opgestapt. Aan het eind van de middag deden de opgestapte fractievoorzitter Paul Day en raadslid Birgitta Dolfing een boekje open over een al twee jaar durende machtsstrijd binnen de Leidse SP-afdeling. De partij lijkt in twee kampen uiteen te vallen. Een deel volgt de nu opgestapte fractie- en bestuursleden, terwijl een tweede kamp zich achter oud SP-voorman Cor Vergeer heeft geschaard.

Die laatste werd twee weken geleden door de partij geschorst, maar die schorsing werd vorige week alweer ongedaan gemaakt toen een motie van SP-statenlid Bart Vermeulen door een royale meerderheid van de algemene ledenvergadering van de SP werd gesteund. Daarin beloofde Vergeer zich tot de verkiezingen niet meer met bestuurs- en fractieaangelegenheden te bemoeien. Wel mocht hij ‘dingetjes voor de SP blijven doen’. “Logisch”, aldus Vermeulen: “Een actief lid moet je natuurlijk inzetten”. “De druppel die de emmer deed overlopen,” zo oordeelden fractieleden Day en Dolfing. Paul Day: “Door dat zinnetje heeft ‘ie in feite carte blanche en blijft hij de fractie voor de voeten lopen. Ik wil niet langer SP-acties waar ik niet achter sta in de raad verdedigen”.

 

Leiden spcrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×