Stoom- en dieseldagen bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

In het weekend van 11 en 12 juni worden bij Stoomtrein Valkenburgse Meer de jaarlijkse Stoom- en dieseldagen gehouden. Twee dagen waarin jong en oud kan genieten van oude techniek, sissende stoom en ronkende machines. Dit jaar staat vooral in het teken van het werk aan de eigen collectie van het Nationaal Smalspoormuseum en daarom wordt alles uit de kast gehaald om te laten zien wat er met dit mobiele erfgoed gebeurt. Zoals gebruikelijk zijn er ook diverse deelnemers van buitenaf. Een rit met de stoom- of dielseltrein is bij de toegangsprijs inbegrepen. Het Nationaal Smalspoormuseum zich sinds kort een “geregistreerd museum” mag noemen. Op zaterdag 11 juni zal om 14.00 uur het bijbehorende museumschildje officieel worden onthuld.

Het is nu 35 geleden dat in de Katwijkse duinen de basis werd gelegd voor de collectie van het Nationaal Smalspoormuseum, die inmiddels behoort tot één van de grootste in zijn soort in Europa. Diverse locomotieven zijn letterlijk van de sloop gered. Sommige leken reddeloos verloren, maar zijn inmiddels weer tot leven gekomen. Tijdens de Stoom- en dieseldagen worden tientallen locs uit de werkplaats en remise tentoongesteld. Er zijn ook demonstratieritten met personentreinen en werktreinen.

Nieuw is dit jaar de restauratieroute door de werkplaats, die normaal niet voor publiek toegankelijk is. Hier is onder andere te zien dat er momenteel aan drie stoomlocs wordt gewerkt. Eén van deze locs krijgt nog dit jaar een nieuwe ketel en wordt daarom grondig opgeknapt. Een andere stoomloc is geheel gedemonteerd in verband met een inspectie van de stoomketel. Ook een bezoek aan de remise, waar tientallen locomotieven op restauratie wachten, behoort tot de mogelijkheden.

De Stoom- en dieseldagen worden gehouden op 11 en 12 juni van 10.30 tot 17.00 uur. Op deze dagen worden de normale toegangsprijzen gehanteerd: € 5,- voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen en 65+.

Stoomtrein Valkenburgse Meer en het Nationaal Smalspoormuseum liggen vlak langs de A44 tussen Wassenaar en Leiden-Zuid. Het is gemakkelijk te bereiken. Kies afslag 8 of 9 en volg de borden richting Valkenburgse Meer. Er is volop gratis parkeergelegenheid. Wie gebruik maakt van het openbaar vervoer kan het beste vanuit Leiden CS en Den Haag CS met Connexxion buslijn 43 reizen, halte Haagsche Schouw (ongeveer 10 minuten loopafstand).

Meer informatie is te vinden op www.smalspoormuseum.nl.

Advertentie

Geen categorie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×