Topveld bij 34ste Asics Gouden Spike

De organisatie van de 34ste Asics Gouden Spike is er weer in geslaagd om een schitterend deelnemersveld aan de start te krijgen op zaterdag 11 juni in Leiden. Op 27 onderdelen verwelkomt Leiden Atletiek in het sportpark “De Leidse Hout” ruim 400 deelnemers. Op de startlijsten staan maar liefst 22 atleten uit de Olympische selectie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. Hierbij zijn prominenten als Rutger Smith, winnaar van de Gouden Spike 2004, kersverse Nederlands recordhoudster zevenkamp Karin Ruckstuhl en polsstokhoogspringer Rens Blom.

Blik op Helsinki
Voor de Nederlandse topatleten zijn de wereldkampioenschappen begin augustus in Finland het belangrijkste toernooi van het jaar. Degenen die zich al voorgekwalificeerd hebben, zullen proberen vormbehoud te tonen om definitieve kwalificatie af te dwingen. Atleten die zich nog moeten kwalificeren hebben de Gouden Spike bij de KNAU aangemerkt als wedstrijd om hun limietpoging te doen. Om deze atleten te stimuleren naar topprestaties zijn er tal van internationale atleten van niveau aangetrokken. Voor neo-senioren (20-22 jaar) en junioren (tot en met 19 jaar) staan er dit jaar Europese kampioenschappen op de kalender. Kandidaten daarvoor kunnen via Leiden naar het Duitse Erfurt (neo’s) en het Letse Kaunas (junioren). Bij de Gouden Spike zullen ook de laatste startbewijzen vergeven worden voor de Europacup, een weekend later in Portugal, waar Nederland zal uitkomen in de 1e divisie. Direct na afloop van de Gouden Spike zal de complete ploeg bekend gemaakt worden.

Aantrekkelijke prijzen
De Gouden Spike heeft een interessant prijzenschema: naast prijzen voor de beste drie atleten per onderdeel zijn er bonussen (€50, €150 en €300) die gebaseerd zijn op de geleverde prestatie. Verbetering van een Baancircuitrecord levert nog eens een bonus van €200 euro op. Aan het eind van de atletiekmiddag zal een driekoppige jury bepalen wat de beste prestatie van de dag is. Deze wordt beloond met de door Asics beschikbaar gestelde Gouden Spike en een geldbedrag van €700. De Gouden Spike jury bestaat dit jaar uit KNAU-directeur Rien van Haperen, Nederlands hordenrecordhoudster Marjan Olyslager en drievoudig nationaal recordhouder Kamiel Maase. Olyslager (1985) en Maase (1999) wonnen eerdere Asics Gouden Spikes.

Programma
De wedstrijden om de Gouden Spike beginnen om 10.30 met het kogelslingeren vrouwen. Om 12.00 uur zal het loopprogramma starten. Iets na 17.00 uur zal bekend worden wie naar huis gaat met de 34ste Asics Gouden Spike. Mede door ondersteuning van de gemeente Leiden en diverse sponsors is de toegang tot dit atletiekspektakel ook dit jaar weer gratis! Sportpark De Leidse Hout vindt u aan de Anthony Duycklaan op de grens van Leiden en Oegstgeest.

Meer informatie over het programma en de deelnemers staat op www.leidenatletiek.nl.

Een greep uit het wedstrijdprogramma en het deelnemersveld:

Rutger Smith keert terug op ‘heilige grond’
Rutger Smith won vorig jaar de Gouden Spike met een nieuw persoonlijk record van 20.94 meter. Hij miste daarmee op één centimeter het Nederlands record van Erik de Bruin, gevestigd tijdens de Gouden Spike in 1986. Smith sprak daarom tegenover de pers over ‘heilige grond’ voor kogelstoters. De zilveren medaillewinnaar van het laatste EK indoor heeft het Nederlands record in maart van dit jaar op exact 21 meter gebracht. Het zou natuurlijk mooi zijn als het record na korte onderbreking weer teruggebracht wordt naar Leiden. Rutger Smith zal ook dit jaar zowel de kogel als de discus ter hand nemen. Lieja Tunks-Koeman, winnares van de Gouden Spike in 2003, is al voorgekwalificeerd voor het WK in Helsinki en zal in Leiden proberen haar beste seizoensprestatie van 18,04 meter te overtreffen.

Vuurwerk op de estafette
De Nederlandse estafetteploegen 4 x 100 meter zijn al jarenlang een vaste klant in Leiden. In 2002 liepen de mannen een Nederlands record en ze mochten daarvoor de Gouden Spike in ontvangst nemen. Een jaar later liepen ze zelfs tweemaal in Leiden bij wijze van voorbereiding voor de wereldkampioenschappen in Parijs. Daar verrasten ze de sportwereld met een bronzen medaille. Een ongekende prestatie die ook nog eens beloond werd met de uitverkiezing tot Sportploeg van het jaar 2003. De Olympische Spelen in Athene verliepen door een foute wissel teleurstellend. Onder leiding van bondscoach Wigert Thunissen werken ze weer vol enthousiasme aan kwalificatie voor de wereldkampioenschappen. Troy Douglas is nu gestopt, maar met ‘rising star’ Guus Hoogmoed is de ploeg, die verder bestaat uit Timothy Beck, Patrick van Balkom en Caimin Douglas, zeker niet verzwakt.

De Internationale Atletiekfederatie hanteert sinds vorig jaar een systeem met kwalificatie op basis van een ranglijst. Hiervoor komen alleen door de IAAF aangewezen wedstrijden voor in aanmerking. Een week na de Gouden Spike zal er bij de Europacupwedstrijd in Portugal een officiële limietpoging gedaan worden. De wedstrijd in Leiden zal als ‘generale’ uiterst serieus worden benaderd. De sprinters in de tweede ploeg van Nederland zullen flink tegenstand bieden en zichzelf in de kijker willen lopen bij de bondscoach. Voor de Nederlandse neo-seniorenploeg staat kwalificatie voor het Europees kampioenschap op het spel. Een tijd van 40.40 is daarvoor vereist. Alle estafettelopers zullen ook individueel starten op de 100 en/of 200 meter.

Nederland – België bij vrouwenestafette
Bij de vrouwenestafette krijgen we een heuse Nederland – België op de 4 x 100 meter. Naast de Nederlandse senioren, neo-senioren en junioren zullen er maar liefst drie Belgische ploegen in Leiden aan de start verschijnen. De Belgische vrouwen werden vorig jaar in Athene heel knap 6e bij de Olympische Spelen. Zelfs zonder hun kopvrouw Kim Gevaert zijn Katleen de Caluwé, Lien Huyghebaert, Elodie Ouedraogo en Nancy Callerts een topploeg in Europa. De Nederlandse damesselectie met Joan van den Akker, Jacqueline Poelman, Rosina Hodde, Pascal van Assendelft en Annemarie Kramer zal serieus aan de bak moeten om de zuiderburen partij te geven. Ook hier geldt voor de neo-senioren en junioren dat zij zich bij de Gouden Spike kunnen plaatsen voor hun Europees kampioenschap in juli.

Hordenlopers op scherp voor limieten
Vorig jaar stond er voor Nederlandse begrippen een ongekend sterk veld aan de start op de 110 meter horden. Ook dit jaar zijn de verwachtingen voor dit onderdeel hoog gespannen. Marcel van der Westen kwam in Den Haag en Hengelo al in de buurt van de B-limiet voor de WK van 13.62. Gregory Sedoc is door zijn militaire opleiding bij de Koninklijke Landmacht wat later in vorm, maar bij de Europacupwedstrijd voor clubteams in Portugal bewees ook hij dat de vorm er aan zit te komen. Met de Ier Peter Coghlan, vorig jaar ook actief in Leiden, hebben ze in ieder geval concurrentie op internationaal niveau. De beste lopers uit de series zullen elkaar nogmaals tegenkomen in de finale, wat de Nederlanders twee kansen geeft op het lopen van limieten.

Polsstokhoogspringen op hoog niveau
De organisatie is verheugd aan te kunnen kondigen dat de beste drie Nederlandse polsstokhoogspringers van het afgelopen decennium zullen deelnemen aan de Gouden Spike. Christiaan Tamminga en Laurens Looije zijn trouwe klanten in Leiden, maar Nederlands recordhouder Rens Blom springt doorgaans maar weinig wedstrijden in Nederland. Met zijn beste seizoensprestatie van 5,80 meter (maar een centimeter onder zijn Nederlandse record) is Rens natuurlijk al zeker van WK-deelname. Tamminga en Looije zullen daarom dit jaar aan de A-limiet van 5,75 meter dienen te voldoen.

Okken en Visschers terug na blessures
De FBK-Games in Hengelo kwamen voor hen nog te vroeg, maar zowel Arnoud Okken als Lotte Visschers hebben na een periode van blessureleed hun komst naar Leiden voor de 800 meter toegezegd. Volgens hun coach Honoré Hoedt moet Okken in staat geacht worden in de buurt te komen van de WK B-limiet van 1.46.60. Vorig jaar won hij in Leiden met een tijd van 1.46.14. Hij zal dit jaar ‘opgejaagd’ worden door een tweetal snelle Kenianen.

Jonge talenten als Maarten van Baardwijk en Arno Hoevink zullen in hun kielzog proberen de limiet van 1.48.75 voor het EK neo-senioren te slechten. Met zes atleten op de 800 en vier op de 3000 meter is Leiden Atletiek op de middenafstand goed vertegenwoordigd. De atleten uit de trainingsgroep van Bram Wassenaar zullen voor eigen publiek gebrand zijn op een goede prestatie. Edgard Creemers maakt met een nieuw persoonlijk record mogelijk aanspraak op een podiumplaats op de 3000 meter.

Bij de vrouwen is Lotte Visschers wellicht nog niet toe aan een limietpoging, maar een goed optreden in Leiden zou een mooie opstap kunnen betekenen naar kwalificatiepogingen later dit jaar.

Meerkampers kunnen alles
Bij de Olympische Spelen in Athene bewezen Chiel Warners en Karin Ruckstuhl tot de wereldtop te behoren op de meerkamp. Bij de zevenkamp eind mei in Götzis toonde Ruckstuhl aan dat er nog altijd flinke progressie zit in haar prestaties. Zonder te spreken over een perfecte meerkamp verbeterde ze toch het 17 jaar oude Nederlands record van Marjon Wijnsma. In dezelfde wedstrijd leverde Laurien Hoos een absolute topprestatie. De Noord-Hollandse atlete verbeterde zich met vele honderden punten, waarmee ook zij hoger scoorde dan het oude nationale record. Beide dames zullen bij de Gouden Spike in actie komen op de 100 meter horden en het hoogspringen.. Ruckstuhl zal daarnaast ook nog in de verspringbak te bewonderen zijn.

Chiel Warners, de nummer 6 van Athene, kampte dit jaar met wat fysieke tegenslagen, maar voldeed in Götzis al aan de vormbehoudseis voor het WK. Hij zal in Leiden de 110 meter horden combineren met het polsstokhoogspringen. Marnix Engels van Leiden Atletiek, nationaal recordhouder op de 20-kamp, zal bij zijn thuiswedstrijd deelnemen aan de 400 meter horden.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×