Gemeente Leiden steunt VN-Millenniumdoelen op White Band Day

Op 10 september is het ‘White Band Day’. Vanaf die dag hangt er een week lang een spandoek boven de ingang aan het plein van het Stadhuis met de tekst: ‘Armoede de wereld uit / De gemeente steunt de VN-Millenniumdoelen’. In 2000 hebben de 189 lidstaten van de Verenigde Naties zogenaamde Millenniumdoelen vastgesteld ter bestrijding van de armoede en ziekten. Enkele belangrijke doelen zijn basisonderwijs voor alle kinderen, iedereen toegang tot schoon water, stopzetting van verspreiding van HIV/Aids en malaria en halvering van het aantal mensen dat van minder dan 1 dollar per dag moet rondkomen. Het streven is deze doelen vóór 2015 te behalen.

Dit is niet alleen een zaak van nationale overheden. De Wereldorganisatie voor het Lokaal Bestuur heeft in een vergadering op 10 juni 2005 in Beijing een oproep gedaan aan alle lokale besturen om zich ook hiervoor in te zetten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft als vervolg daarop al haar leden gevraagd op 10 september een spandoek aan het gemeentehuis te bevestigen met de vermelde tekst.

Deze dag is wereldwijd bestempeld tot ‘White Band Day’, ofwel Dag Tegen Armoede. Het is de bedoeling dat op deze dag wereldwijd zoveel mogelijk mensen een witte armband dragen ten teken van hun wil bij te dragen aan de armoedebestrijding. Op de eerste White Band Day (1 juli j.l.) werd o.a. een witte armband uitgereikt aan minister-president Balkenende.

Via de stedenbanden met Buffalo City (Zuid-Afrika) en Juigalpa (Nicaragua) hoopt de gemeente een steentje bij te dragen aan het bereiken van de millenniumdoelen. Zo loopt er met Buffalo City een project ter bestrijding van HIV/Aids en wordt in Juigalpa het onderwijs ondersteund. Het spandoek bij het stadhuis blijft ook de week na White Band Day hangen omdat dan in New York een VN-top over de millenniumdoelen plaats vindt.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×