Leidenaar wint International Emmy Award

De Netwerk-reportage ‘Terug naar Beslan’ van NCRV-verslaggever Albert Reinders uit Leiden heeft vorige week in New York de International Emmy Award gewonnen in de categorie Lopende Nieuwsverhalen (Continuing News Coverages). De Emmy Award is de belangrijkste internationale televisieprijs en kent negen categorieën. De Emmy wordt jaarlijks uitgereikt door de in 1969 opgerichte International Academy of Television Arts & Sciences. De academie is de grootste in de wereld waarin 350 omroep-maatschappijen uit 70 landen zijn verenigd.

Het is 1 september vorig jaar. Terroristen gijzelen 1100 ouders en kinderen in school nummer 1. Het is de eerste schooldag van het nieuwe jaar, een feest in Rusland. De kinderen zijn mooi uitgedost en hebben bloemen meegebracht. Plotseling klinken er schoten. Kinderen en hun ouders worden door gemaskerde terroristen de school ingedreven. De gijzeling is een feit. Na vruchteloze onderhandelingen tussen de autoriteiten en de gijzelnemers, volgt op 3 september de bloedige ontknoping. De school wordt door het leger bestormd. De treurige balans: meer dan driehonderd doden, waarvan zeker de helft onschuldige kinderen.

Tijdens de gijzeling komt verslaggever Albert Reinders in contact met de in Kampen woonachtige Bella Tubejeva. Ze woont al 15 jaar in Nederland en onder de gegijzelden bevinden zich vijf familieleden. Twee tantes, een achternichtje en twee achterneefjes. Een van de tantes – Lidia Tsalijeva is de directrice van de school. Ze overleven het drama allemaal. Oorspronkelijk komt Bella uit Beslan en als kind was ze leerlinge van school nummer 1. Na het drama ging Netwerk met Bella Tubejeva terug naar Beslan op zoek naar haar familie.

De Netwerk-reportage van 18 oktober vorig jaar – ruim een maand na het gijzelingsdrama – toont het aangrijpende verhaal van de gijzeling, gezien door de ogen van Tubejeva’s familieleden. Ze vertellen over gebeurtenissen van drie dagen gijzeling en over de verschrikkelijke beelden die ze op hun netvlies hebben staan. Zo bezoekt de Netwerk-ploeg onder meer directrice van school nummer 1, Lidia Tsalijeva, die met ernstige verwondingen in een Moskous ziekenhuis ligt. Ze vertelt zich achteraf schuldig te voelen. Schuldig, omdat ze niets voor ‘haar’ kinderen heeft kunnen doen. Tsalijeva: “Als ik terug ben in Beslan, zal ik op mijn knieën gaan voor alle moeders die kinderen hebben verloren. En zal ik ze vragen om mij te vergeven dat ik niet alle kinderen kon redden. Het lag niet in mijn macht. Ik kon het gewoon niet……”

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×