Leonarduskerk gekraakt voor vluchtelingenopvang

Gisteren hebben leden van het Pastoraal Buurtwerk Leiden-Noord, de SP, de Kraakgroep Leiden en de Fabel van de Illegaal de Leonardus kerk aan de Haagweg 13a gekraakt. De kerk moet gaan dienen als onderdak voor een aantal vluchtelingenfamilies uit de Leidse regio. “Het huidige vluchtelingenbeleid ontneemt zelfs mensen die nog geen uitsluitsel hebben over hun verblijf in Nederland de meest elementaire levensbehoeften: onderdak en inkomen”, aldus de krakers. Vluchtelingen die een tweede procedure beginnen hebben van rijkswege geen recht op onderdak.

Een deel van de problemen die hier uit voorkomen, worden in Leiden opgevangen door noodopvang. Hoewel er daardoor een aantal vluchtelingen opgevangen wordt, is deze opvang beperkt en aan strikte voorwaarden verbonden, waardoor veel vluchtelingen(families) buiten de boot vallen. Gevolg is dat er alsnog vluchtelingen op straat komen te staan. Een woordvoerder van de deelnemende organisaties hierover: “De discussie over vluchtelingen wordt in dusdanig technische termen gevoerd dat het menselijke aspect van dit vraagstuk geheel buiten beeld dreigt te raken. Wij zijn van mening dat geen enkel gezin op straat hoort te staan en daarom hebben wij actie ondernomen.”

“Het internationale kinderrechtenverdrag, dat ook door Nederland is ondertekend, is wat dit betreft duidelijk; kinderen hebben een onvervreemdbaar recht op onderdak en inkomen. Door voor de bovengenoemde groep vluchtelingen geen voorzieningen te scheppen, lappen de gemeentelijke en nationale overheden deze regels, deze mensenrechten aan hun laars. Een nalatigheid die de aanleiding vormde voor dit burgerinitiatief.”

In de gekraakte kerk zullen enkele gezinnen gehuisvest worden. Een groep vrijwilligers zal hen ondersteunen.

Advertentie

Leiden kraakkerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×