Een half uur nadat de actie van de SP en het Burma Centrum was begonnen, maakte de politie er een einde aan. De spandoeken moesten weg en er mocht niet op of langs de rijbaan gefolderd worden. Met toestemming van de pomphouder mochten de actievoerders wel in het benzinestation zelf doorgaan met hun actie. (Foto's: Chris de Waard).

Politie maakt einde aan illegale SP-actie bij Total

De politie heeft na een half uur een einde gemaakt aan de actie die de Leidse SP voerde bij het Total-benzinestation aan de Lammenschansweg. Om 17.00 uur werd de omgeving van het pompstation volgehangen met spandoeken. Ook werden er folders uitgedeeld door de SP en het Burma Centrum Nederland. Of de actie veel helpt, is de vraag.

De actievoerders waren nog niet verdwenen of de ene na de andere auto stopte alweer om te tanken. Volgens communicatiemanager Bea Warmink van Total Nederland heeft het bedrijf bij vorige acties geen verschil gemerkt in omzet. Ook zijn er volgens haar geen vragen van klanten bij Total binnengekomen.

De SP voert actie tegen de aanwezigheid van Total in Burma, omdat in dat land democratisch gekozen leiders in hechtenis zitten en een militaire dictatuur de dienst uitmaakt. Volgens het Burma Centrum Nederland telt Burma zo’n 1,6 miljoen vluchtelingen en 70.000 kindsoldaten. Ook zitten er zo’n 1350 mensen gevangen wegens hun politieke denkbeelden. De bekendste politieke gevangene in Burma is Aung San Suu Kyi. Deze verzetsstrijdster en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede staat al meer dan negen jaar onder huisarrest.

De Franse oliemaatschappij is met zo’n 200 miljoen euro per jaar de grootste Europese investeerder in Burma. Het bedrijf is er betrokken bij de aanleg van een pijpleiding, waar duizenden Burmezen gedwongen aan hebben meegewerkt. Ook zijn tientallen dorpjes hardhandig verplaatst. De bijdrage van Total is cruciaal voor het voortbestaan van het regime, aldus het Burma Centrum.

Manager Communication van Total Nederland, Bea Warmink, deelt haar eigen folders uit: “Geachte klant, u bent zojuist geconfronteerd met een actie tegen de investeringen van de Total Groep in Burma. Volgens de folder is de aanwezigheid van Total in het aziatische land een ‘zorgvuldig afgewogen keuze’. Total onderschrijft in de folder de zorgen van de actievoerders, maar denkt dat de aanwezigheid van westerse bedrijven de levensstandaard voor de bevolking juist verbetert. Ook heeft Total in de regio waar men aanwezig is een sociaal-economisch ondersteuningsprogramma op het gebied van onderwijs, gezondheidzorg en infrastructuur. Volgens Total is het dus beter om in Burma te blijven. Het bedrijf baseert zich daarbij onder meer op conclusies van journalisten en onafhankelijke waarnemers die in Burma zijn uitgenodigd.

De actievoerders overwegen meer acties tegen Total in Leiden. De oliemaatschappij kan mogelijk dus nieuwe acties verwachten bij het station aan de Dr. Lelylaan of langs de snelweg.

Advertentie

Leiden burma


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×