32 Scholen strijden om Nederlands Kampioenschap debatteren

‘Europese landbouwsubsidies moeten worden afgeschaft’, ‘De Olympische Spelen moeten altijd in een derdewereldland gehouden worden’ en ‘Ontwikkelingshulp mag alleen aan democratieën gegeven worden’. Deze en vijf andere stellingen komen zaterdag 10 december in de Pieterskerk aan bod tijdens de finale van het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap debatteren voor middelbare scholieren in Leiden. De 32 beste teams van drie personen kruisen tijdens de finaledag in vier debatronden de verbale degens. Omstreeks 16.00 uur zullen de beste debaters van de dag strijden om de titel Nederlands Kampioen. Uit Leiden dingt het Da Vinci College mee naar de titel.

Meer dan 2.500 scholieren van 84 scholen uit het hele land namen de afgelopen maanden via trainingen, interne competities en landelijke voorronden deel aan de achtste editie van het debattoernooi. Op zaterdag 10 december vindt de finale van het toernooi plaats. Dit finaledebat wordt beoordeeld door een ‘eminente finalejury’, geformeerd door de heren dr. A.P. Van den Ham (directeur HIVOS), drs. H.A.G. Helmich (directeur NCDO), drs. W.T.G. Dresscher (directeur Algemene Onderwijsbond), prof. dr. T. Van Haaften (vice-rector College van Bestuur, Universiteit Leiden), drs. J. Wiegers (directeur CITO), mr. drs. R.C. Hessing (wethouder Onderwijs, gemeente Leiden), mr. F.E. Jensma (hoofdredacteur NRC Handelsblad), mr. J.A.P. Veringa (directeur Arbeidsmarkt en Personeelsbeleid, ministerie van OCW) en dhr. J.H. Doesburg (directeur Nederlands Debat Instituut).

Het NK Scholieren wordt jaarlijks door het Nederlands Debat Instituut georganiseerd om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren. Dit jaar wordt het toernooi mede mogelijk gemaakt door Hivos, NCDO, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Universiteit Leiden, de gemeente Leiden en CITO.

Ieder jaar kiest de organisatie een maatschappelijk relevant en actueel thema dat tijdens het toernooi centraal staat. Zo luidt dit jaar het thema ‘Armoede’, aangereikt door Hivos en NCDO. NRC Handelsblad ondersteunt dit thema door het uitgeven van een digitale krant met achtergrondinformatie over de stellingen die tijdens het toernooi aan bod komen. De NCRV en 32 schoolcamerateams, opgeleid door professionele televisiemakers van de NCRV, maken tijdens de finale van het toernooi opnames. Deze worden in een gezamenlijk item uitgezonden via www.ncrv.nl/express/.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×