Homoprotest in Leidse zusterstad Toruñ

De Poolse homobeweging heeft vorige week in zeven steden gedemonstreerd tegen toenemend conservatisme en homofobie. Ook in de Leidse zusterstad Toruñ werd, ondanks een verbod van de burgemeester, betoogd om de democratie in het land weer te doen herleven. Aanleiding van de landelijke actie was het verbod van een demonstratie voor homorechten een week eerder in Poznan. Toen de activisten ook daar toch de straat op gingen, werden ruim 60 betogers door de politie in elkaar geslagen en gearresteerd. In geheel Europa werd daarop verontwaardigd gereageerd.

Het COC Leiden heeft de vrijdag voorafgaand aan de demonstratie in Toruñ burgemeester Zaleski verzocht de demonstratie in alle waardigheid te laten plaatsvinden. Zaleski verbood de demonstratie, omdat het verzoek niet op tijd zou zijn ingediend. Ruim 100 betogers, waaronder ook veel studenten en aanhangers van links-liberale partijen, hadden zich niettemin zondagmiddag in het centrum verzameld. Daar beriepen zij zich op artikel 57 van de Poolse grondwet, waarin de vrijheid tot vreedzame samenscholing voor iedereen gewaarborgd wordt.

Een groot aantal politiemensen hield toezicht op de demonstratie en heeft schermutselingen met eveneens aanwezige tientallen rechts-extremistische skinheads kunnen voorkomen. De overgrote meerderheid van de plaatselijke homo’s en lesbiennes heeft niet aan de betoging durven deelnemen, uit angst voor ongeregeldheden, arrestatie, of herkenning door anderen.

In Polen heeft de conservatieve Partij voor Wet en Gerechtigheid onlangs zowel de parlements- als de presidentsverkiezingen gewonnen. Aankomend president Lech Kaczynski heeft als burgemeester van Warschau eerder twee gay pride-optochten in de hoofdstad verboden.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×