Korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands Midden (links) gaf zondagmiddag samen met Jaco van Hoorn, de Algemeen Commandant tijdens de jaarwisseling, een toelichting geven op het verloop van de jaarwisseling 2005/2006. (Foto: Chris de Waard).

21 Aanhoudingen tijdens 'rustig verlopen' jaarwiseling

Korpschef Jan Stikvoort blikte afgelopen middag tijdens een persconferentie van de politie terug op een, volgens de politie, rustig verlopen, jaarwisseling. Er kwamen in Leiden wel veel meldingen binnen van brandjes, vuurwerkoverlast, vernielingen, baldadigheden en geweldplegingen. Er werden in totaal 21 aanhoudingen verricht. De politie verwacht nog meer arrestaties.

Op de Kooilaan moest de ME rond 22.30 uur de brandweer afschermen bij het blussen en opruimen van een brandje op de rijbaan omdat een groep van 30 tot 40 jongeren flessen en stenen naar de brandweer gooiden. Rond middernacht heeft de ME in afwachting van de brandweer een brandje afgeschermd om te voorkomen dat er nog meer op het vuur zou worden gegooid. Ook op de Bosrode is de politie meerdere keren ter plaatse geweest om vuurtjes te voorkomen.

Na middernacht waren er op de Anna van Burenhof mensen bezig met het slepen van containers, eerst op de parallelweg, later op de Willem de Zwijgerlaan. De containers werden weggesleept door multidisciplinaire teams, de zogenaamde ’treintjes’. Deze bestaan uit medewerkers van de politie, brandweer en gemeente.

Bij winkelcentrum ‘De Stevensbloem’ werden diverse ruiten ingegooid. Ook werden er in de Stevenshof verschillende ruiten van bushokjes vernield. Op de Lage Morsweg sneuvelde een bovenlicht van een woning door vuurwerk. Op de Potgieterlaan/ Da Costastraat is een brandhaard geruimd.

Op de kruising van de Willem Klooslaan en de Frederik van Eedenlaan werd rond 01.15 uur een brandende auto aangetroffen. Bij het blussen bleek de auto een ingebouwde gastank te hebben. In verband met het ontploffingsgevaar is de omgeving afgezet. Na ongeveer twintig minuten was het ontploffingsgevaar geweken en was de brand onder controle. De politie doet onderzoek naar de toedracht rond de brand.

Op de Dobbedreef stond rond 03.00 uur een groep van ongeveer 50 personen die de rijbaan versperde met diverse goederen. De ME heeft de rijbaan op de Dobbedreef afgezet in afwachting van de gemeentereiniging die de rijbaan heeft vrijgemaakt. De politie heeft daarbij een 18-jarige man uit Leiden aangehouden. De jongeman gooide vuurwerk naar passerende auto’s. Een 19-jarige man uit Leiden werd aangehouden omdat hij stenen gooide naar de ME.

Om kwart voor één vannacht werden er bij het politiebureau aan de Pelmolen (Merenwijk) in Leiden twee ruiten ingegooid met stenen.

Op de hoek van de Javastraat en de Sumatrastaat ontstond iets voor 01.00 uur een vechtpartij waarbij een bushokje vernield werd. De politie hield daarbij een 28-jarige man uit Leiden aan. Op de Kooilaan werd een 15-jarige jongen uit Leiden aangehouden wegens het bekogelen van politieagenten met vuurwerk. In diezelfde straat werd een paar uur later een 28-jarige man uit Leiden aangehouden wegens baldadigheid. De man wilde spullen op de rijbaan in brand steken, waardoor het verkeer niet meer kon passeren.

Op de A44 is een 45-jarige man uit Katwijk aangehouden wegens het rijden onder invloed. De man blies 480 ug/l en kreeg een rijverbod van vijf uur. Voor vernieling van een ruit van een personenauto op de Ina Boudier Bakkerplein zijn een 16-jarig meisje en een 18-jarige jongen uit Leiden aangehouden. De twee maakten deel uit van een grote groep jongeren die met vuurwerk gooide. De autoruit werd vernield doordat vuurwerk op de voorruit van de auto werd gelegd.

In de Morsstraat is een 16-jarige jongeman aangehouden voor het vernielen van een ruit. De jongen pleegde verzet bij zijn aanhouding en de politie moest peperspray gebruiken om hem te kunnen aanhouden. In een discotheek aan de Lammermarkt is een 20-jarige man aangehouden wegens mishandeling van twee personen. Op de Spoorlaan is een 14-jarige jongen aangehouden wegens brandstichting. De jongen gooide kerstbomen, dozen en hout op een vuur. Op de Lammermarkt zijn twee 19-jarige mannen uit Leiderdorp aangehouden in verband met het bezit van verdovende middelen.

Op de Haarlemmerstraat is een 24-jarige man uit Leiden aangehouden wegens mishandeling. Agenten zagen dat de verdachte een andere man een schop en een klap gaf. De verdachte vroeg een sigaret aan het slachtoffer en toen het slachtoffer een opmerking maakte, kreeg hij direct een klap en een schop.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×