Kamiel Maase finishte voor de derde maal als winnaar van de Sylvestercross. (Foto: Jurgen Kok).

Kamiel Maase sluit 'rampjaar' af met winst in Soest

Het atletiekjaar 2005 werd voor velen traditioneel afgesloten met de Sylvestercross in Soest. De 25e editie van deze populaire cross was door de invallende dooi extra lastig geworden. Het weerhield ongeveer 50 atleten van Leiden Atletiek niet om aan de start te verschijnen. Zes van hen mochten na de finish plaats nemen op het podium. Kamiel Maase sloot een ‘rampjaar’ af met winst bij de heren prominenten. Na de hamstringblessure die hem weerhield van deelname aan het Wereldkampioenschap op de marathon kon hij pas in november de training volledig hervatten.

Het Europees kampioenschap cross in Tilburg kwam eigenlijk nog te vroeg, maar in Soest kreeg hij de bevestiging dat de vorm aan het terugkeren is, waarmee hij nationale en internationale succes geboekt heeft. Hij rekende halverwege de 10400 meter lange cross af met de Fransman Larbi Zeroual en de Marokkaan Saji Bouazza en finishte met een vreugdesprong voor de derde maal als winnaar van de Sylvestercross. Als tweede Leiden Atletieker werd Joost Blokland 24e in dit internationale veld. Claartje Maase werd 18e bij de vrouwen.

Mogelijk mogen Edgard Creemers en Pieter van der Luijt volgend jaar ook starten in het prominentegala, want in de nationale wedstrijd werden de Leiden Atletiekers eerste en tweede. De Leidse dominantie van de B-race werd compleet met nog drie clubgenoten in de top 10: Erwan Piriou op plaats 7, Tim Brouwer de Koning als 8e en Ralph Apeldoorn op de 10e plaats.

De Leidse masters behaalden samen nog drie prijzen. Jan Kortekaas werd knap 3e bij de 40-ers, waarbij hij slechts enkele meters te kort kwam om zijn Roelofarendsveense plaatsgenoot Hans Wubben te kloppen. Henk van Velzen won afgetekend bij de 50-ers. De Warmonder die na jaren van successen bij de veteranen, gas terug had genomen, vond trainen zonder doel maar niets en besloot om nog eenmaal te vlammen in het Soestduinse zand. Bij de 60-ers behaalde Arie van Tol tenslotte een tweede plaats.

Bij de pupillen werden Stan Ravensbergen en Joyce Velthuizen beide 10e in hun cross over 1200 meter. C-junior Tiemen Gordijn werd 11e in zijn leeftijdscategorie, op één tel en twee plaatsen gevolgd door Timo Dezentje uit Oegstgeest. Estelle Klink was met een 13e plaats de snelste Leiden Atletieker bij de meisjes C-junioren.