Basisscholen doen mee aan project 'Ik ben Okido!'

Zeven Leidse basisscholen, De Singel, De Viersprong, De Teldersschool, De Dolfijn, De Springplank, De Sleutelbloem en De Pacellischool, doen vanaf deze maand mee aan het Okido-project van de GGD Hollands Midden, projectgroep de Bredeschool en Thuiszorg Groot Rijnland. Met dit project willen deze organisaties het stijgend aantal kinderen met overgewicht een halt toeroepen. Het Okido-project heeft vorig jaar in Leiden-Noord proefgedraaid. Daarbij bleken de ‘Okido-kinderen’ minder in gewicht gestegen te zijn dan kinderen van scholen die niet aan het project meededen. Ook scoorden zij gezonder op ontbijten en tussendoortjes.

Zes weken lang gaan kinderen van groep 7 uit Leiden-Noord en Leiden Zuid West aan de slag met het Okido-project. Het project gaat van start met een ontbijtles. Bijna 1 op de 4 kinderen gaat namelijk zonder ontbijt naar school. Kinderen die niet ontbijten hebben weinig fut om de dag door te komen. Een goed ontbijt zorgt voor een betere concentratie. Kinderen die het ontbijt overslaan, compenseren dit later op de dag vaak met allerlei tussendoortjes.

De eerste ‘gezonde traktatie’ tijdens de Okido-ontbijtles is een “Ik ben Okido!” gym t-shirt. Er wordt namelijk begonnen met een gezamenlijke gymles om vervolgens te leren proeven welk ontbijt gezond, lekker en makkelijk is. Aan het eind van de les is het tijd voor een goed voornemen. Na de projectperiode wordt besproken of hen dat gelukt is. Daarna voert de leerkracht wekelijks een Vetlekker-les uit. De kinderen bekijken dan onder andere een DVD, maken opdrachtjes uit een werkboek en werken met de ‘Ontbijtmeter’.

De ontbijtmeter is een stickermethode waarmee de kinderen bijhouden of zij een ontbijt hebben gegeten en of zij dat wel of niet aan tafel doen. Voordat de Okido-kinderen vorig jaar met het project begonnen, bleek dat slechts 43% aan tafel ontbijt. Vaker ontbijten zij bij de tv (47%).

Om kinderen met overgewicht te traceren zijn alle kinderen van groep 7 bij de Jeugdgezondheidszorg van de GGD gemeten en gewogen. Bijzonder aan het project is dat de kinderen met overgewicht ook naast de lessen in de klas extra begeleiding krijgen. Zij worden samen met hun ouders bij de GGD uitgenodigd en tijdelijk gecoacht om te proberen iets aan hun eet- en beweegpatroon te veranderen. De kans op overgewicht wordt namelijk aanzienlijk kleiner als kinderen minderen met frisdrank, tussendoortjes en de tijd dat zij achter de computer en tv zitten. Positief voor een gezond gewicht is ook elke dag ontbijten, veel bewegen, meer groente en fruit eten en water drinken in plaats van (ge)zoete dranken.

Kinderen en ouders die gemotiveerd blijven kunnen na de persoonlijke begeleiding overstappen op de “Ik (w)eet het beter” cursus van de Thuiszorg. In groepsverband wordt daar onder begeleiding van een diëtiste en een opvoedkundige gewerkt aan meer bewegen en gezonder eten. Een begeleidend project-onderzoek zal uitwijzen of de Okido-kinderen ook dit jaar een Okido-gewicht krijgen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×