Jeugdteam Hoge Mors voor een prettiger leefomgeving

Sinds oktober vorig jaar werkt de Stichting Meander uit Alphen aan den Rijn onder de noemer ‘Nieuwe initiatieven in oude wijken’ aan een jeugdproductie in Leiden. Jeugdige bewoners worden betrokken bij de signalering van plus- en minpunten in hun directe woon- en leefomgeving en het zoeken naar eigen oplossingen en het nemen van verantwoordelijkheden. Jeugdigen tussen de 11 en 16 jaar zijn voor hun activiteiten met hun vrienden vaak aangewezen op de eigen buurt. Daarom zijn zij de aangewezen personen om met elkaar informatie te verzamelen over de kwaliteit van hun buurt. Wat bevalt hun in de buurt en wat niet? Wat willen de jongeren anders? En hoe dan? In overleg met de Leidse Welzijnsorganisatie is voor dit project gekozen voor het gebied rondom het Maansteenpad in de Hoge Mors; de flats aan de Agaatlaan, Turkooislaan, Saffierstraat, Topaaslaan en Opaalstraat.

Met kinderen uit de buurt is een jeugdteam opgericht. Zij hebben onder begeleiding van de LWO en Meander een buurtscan gemaakt van de eigen wijk. Door middel van foto`s en een video hebben zij de belangrijkste min en pluspunten van de wijk in beeld gebracht. Ze hebben aan de hand van vier thema`s gewerkt: veiligheid, wonen, contact en spelen en groen.

De resultaten zijn gepresenteerd aan professionals uit de wijk, zodat zij ook hun mening konden geven over de bevindingen van het jeugdteam. Zijn de knelpunten herkenbaar of zien zij misschien heel andere problemen in de buurt? En wat kan er gezamenlijk aan gedaan worden om de wijk prettiger te maken? Samen met het jeugdteam is gezocht naar wat zij zelf kunnen doen om de situatie te verbeteren.

Jongeren die niet in het jeugdteam zitten, worden ook betrokken bij het project. Via de website waar de vorderingen van het jeugdteam te volgen zijn, konden zij reageren op stellingen die door het jeugdteam zijn bedacht.

Het jeugdteam heeft op basis van alle bevindingen en hun eigen oplossingen een eindproductie gemaakt. Deze rap / toneelvoorstelling werd afgelopen vrijdag in buurthuis Morschwijck gepresenteerd.

Ten slotte wordt er van het gehele project een cd-rom vervaardigd die als handleiding kan dienen voor andere gemeenten, wijken of welzijnsorganisaties om mee aan de slag te gaan.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×