Om te voorkomen dat dit plaatje tot het verleden gaat behoren, trekt het bestuur van de 3 October Vereeniging hard aan de bel. (Archieffoto: Chris de Waard).

Voortbestaan 3 oktoberfeesten in gevaar

Als de plannen van de gemeente Leiden voor een parkeergarage aan de Lammermarkt doorgaan, betekent dat het einde van de viering van 3 oktober. In een brandbrief aan de politieke partijen in Leiden waarschuwt voorzitter Piet van Sterkenburg van de 3 October Vereeniging dat vanwege de helling van het plein, de draagkracht van het dak van de geplande garage en de verkleining van de beschikbare oppervlakte alleen een veel minder grote en minder attractieve kermis over zal blijven. “Dat is voor de Leidse bevolking niet acceptabel. Tevens betekent dit een onoverkoombare derving van inkomsten en daardoor een dolksteek voor de rest van het feest dat nu eenmaal op de kermis als financiële kurk drijft,” aldus Van Sterkenburg.

In 2002 sloten de 3 October Vereeniging en de gemeente Leiden een convenant waarin onder andere het terrein voor de kermis is vastgelegd. “De huidige voorstellen voor de herinrichting van het terrein bij de Lammermarkt maken het echter onmogelijk om de kermis daar op de gebruikelijke wijze in de toekomst te laten plaatsvinden,” aldus Van Sterkenburg die stelt dat de 3 oktoberkermis minstens dezelfde omvang moet houden op een optimale locatie.

De Vereeniging heeft een ingenieursbureau in de arm genomen om in kaart te brengen wat de (on)mogelijkheden van het huidige plan zijn en om oplossingen aan te dragen voor de problemen die worden geconstateerd. De Vereeniging zal daarna in overleg treden met de gemeente Leiden. Van Sterkenburg: “Het is de taak van onze Vereeniging om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat het voortbestaan van het grootste volksfeest boven de rivieren in gevaar komt.”

Advertentie

Leiden kermisprobleem


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×