Pvda: D66 naief en VVD geobsedeerd over veiligheid

Het Pvda-standpunt over veiligheid zit tussen de naïviteit van D66 en de obsessie van de VVD in, zo vatte Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen het standpunt van zijn partij over veiligheid samen tijdens de bijeenkomst die de Pvda afgelopen week hield over veiligheid en privacy. “Dus is de PvdA voor cameratoezicht op de Nieuwe Beestenmarkt als blijkt dat logische, minder ingrijpende maatregelen onvoldoende resultaat hebben. Eerst moet de politie vaker gaan surveilleren en dient de straat veiliger te worden ingericht, zodat portiers ’s nachts een beter overzicht hebben,” aldus de nummer twee op de Pvda-lijst, Henny Keereweer die met Aleid Wolfsen in debat ging.

“Het stationsgebied en de Nieuwe Beestenmarkt zijn goed voor 25% van de criminaliteit in Leiden. Daar passen strenge maatregelen. Aan de andere kant moet niet vergeten worden dat Leiden het in vergelijking met de 25 andere grote steden relatief goed doet: Leiden zit tussen Nijmegen en Den Bosch in wat betreft de aangifte van geweldsdelicten en in geen enkele andere grote stad voelen mensen zich zo veilig in hun buurt. Toch mogen of durven veel vriendinnen van mijn dochter niet ’s avonds van de Stevenshof naar de stad te fietsen,” stelde Keereweer bezorgd vast.

Het opvallende is dat vooral oudere vrouwen zich onveilig voelen, terwijl zij objectief gezien het minst te vrezen hebben. Mannen tussen de 25 en de 40 jaar daarentegen zijn het minst bang, maar lopen juist het grootste risico. Dit blijkt uit cijfers van de voorzitter van het debat hoogleraar veiligheid en recht, Erwin Muller.

Keereweer: “Ook al doet Leiden het al relatief goed, het kan en moet dus nog beter. Meer wijkagenten die hun buurt op hun duimpje kennen, verhogen het veiligheidsgevoel van bewoners. Minstens net zo belangrijk is dat buurten prettig zijn om in te wonen door goed contact met de buren, schone straten, meer groen en goede verlichting”.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×