Schrikbarende toename van overgewicht bij kinderen

Kinderen worden steeds dikker. Op sommige leeftijden is het aantal te dikke kinderen de laatste jaren verdubbeld, ernstig overgewicht (obesitas) komt in bepaalde leeftijdscategorieën zelfs driemaal zoveel voor. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde gegevens die onderzoeksinstituut TNO in Leiden en het VU Medisch Centrum in Amsterdam verzamelden van 80.000 kinderen tussen de vier en vijftien jaar. De onderzoekers vergeleken deze gegevens uit de periode 2002-2004 met een studie uit 1997.

Van de jongens is 14 procent te zwaar, van de meisjes 17 procent. In 1997 lagen deze percentages nog op 9 en 12. Kinderen worden ook op steeds jongere leeftijd te dik. In 1980 was een op de vijftien meisjes van negen te zwaar, in 1997 was dit een op de zeven. Het nieuwste onderzoek wijst uit dat de piek van het aantal te zware meisjes nu op acht jaar ligt: op deze leeftijd heeft een kwart al overgewicht.

Meisjes zijn daar op jongere leeftijd al veel bevattelijker voor, laten de gegevens zien. De onderzoekers noemen het opmerkelijk dat veel meer meisjes van vijf te dik zijn (15 procent) dan even oude jongens (10 procent). Tot hun negende zijn er veel meer dikke meisjes dan jongens. Na die leeftijd kruipen de percentages naar elkaar toe, al blijven de dikke meisjes de overhand houden.

Daarom vindt hoogleraar Jeugdgezondheidszorg aan de Vrije Universiteit R. HiraSing, een van de onderzoekers, dat de aanpak van jeugdig overgewicht voor jongens en meisjes verschillend moet zijn. Dat meisjes te dik zijn, moet al voor hun vijfde vastgesteld worden, zodat ze meteen behandeling kunnen krijgen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×