Universiteit maakt zich grote zorgen om geweld bij Minerva

Het College van Bestuur van de Leidse Universiteit maakt zich grote zorgen over de reeks gewelddadige incidenten bij studentenvereniging Minerva. “De bestuursgang van Minerva moet zich maximaal inzetten om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen”, aldus het college van bestuur in een schriftelijke verklaring. Dat meldt universitair weekblad De Mare. “Voor individuen die het voor anderen verpesten zou geen plaats behoren te zijn op een studentenvereniging. Indien sprake is van wetsovertreding, behoort ook aangifte bij de politie te worden gedaan zodat de normale rechtsgang volgt.”

Vorige week meldde Mare dat er zich bij Minerva het afgelopen halfjaar vier gevallen van ernstige mishandelingen hebben voorgedaan. Verder loopt een intern onderzoek naar een mogelijke aanranding van een 18-jarige scholiere tijdens een scholierenfeest door twee leden op de sociëteit. Bij de incidenten waren ook (oud-)bestuursleden betrokken. Slechts in één geval werd aangifte gedaan bij de politie.

Naar aanleiding van de berichtgeving werd het bestuur van Minerva vorige week donderdag bij het college van bestuur ontboden. Daar liet het college weten dat het ervan uitgaat dat studentenverenigingen adequate interne sancties treffen.

Volgens bestuurslid Melianthe Nicolai adviseert het bestuur slachtoffers altijd al om naar de politie te gaan. Dat dit in de praktijk weinig gebeurt, ligt volgens haar aan de slachtoffers zelf. “De meeste leden nemen genoegen met een interne straf en een schadevergoeding. Aangifte doen maakt de zaak ook slepender.”

Vanavond kondigt het bestuur van Minerva tijdens een speciale ledenvergadering maatregelen af om het geweld een halt toe te roepen.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×