Taïda Pasic wil rechten studeren in Leiden

Taïda Pasic wil rechten studeren aan de Universiteit Leiden. Dat heeft ze de onderwijsinstelling laten weten. De Kosovaarse moet wel eerst haar vwo-diploma halen, voordat de universiteit een studentenvisum voor haar aanvraagt. Taïda, die van de rechter Nederland moest verlaten, komt waarschijnlijk deze zomer terug naar Nederland als ze wordt toegelaten. Dat hebben ingewijden aan het ANP gemeld. Het nieuwe collegejaar begint op 4 september. Het is onduidelijk of de 18-jarige Taïda bij andere universiteiten aanvragen heeft lopen.

Taïda heeft haar serieuze interesse al een maand of twee geleden aan de universiteit laten weten, nog voor haar vertrek eind april uit Nederland. Taïda is nu in Sarajevo bezig met haar vwo-examen. Als ze slaagt en nog steeds in Leiden wil studeren, zal de universiteit bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een procedure beginnen om een studentenvisum voor haar te krijgen. Volgens ingewijden levert dat vrijwel nooit problemen op. Taïda krijgt de examenuitslag op 15 juni te horen.

Voor de visumaanvraag moet de Kosovaarse aantonen dat ze over voldoende geld beschikt om in Nederland te komen wonen en studeren. Dat is een gebruikelijke procedure. De IND wilde donderdag niet ingaan op de eventuele aanvraag.

Taïda heeft Nederland eind april vrijwillig verlaten en is naar Bosnië gegaan. Minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) had aangekondigd haar het land uit te zetten wegens illegaal verblijf. De rechter bepaalde medio april dat de Kosovaarse onrechtmatig in Nederland was.

Toen ze Nederland verliet, stond ze op het punt haar vwo-examen af te leggen. Ze heeft van de onderwijsinspectie echter ontheffing gekregen om op de ambassade in Sarajevo het examen af te leggen. Ze krijgt begeleiding van een medewerker van de ambassade.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×