Spinozaprijs voor Leidse natuurkundige

Jan Zaanen, hoogleraar theoretische fysica van de gecondenseerde materie aan de Universiteit Leiden, krijgt een van de vier Spinozapremies. Dat heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek vanmorgen bekend gemaakt, De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1,5 miljoen euro die gebruikt mag worden voor een onderzoek naar keuze. Zaanen is één van de ‘leidende figuren’ op het gebied van de supergeleiding bij hoge temperaturen, een verschijnsel waarbij de electrische weerstand van sommige materialen bij temperaturen ver boven het absolute nulpunt ineens verdwijnt.

Jan Zaanen studeerde in 1982 cum laude af in de chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij vier jaar later eveneens cum laude promoveerde bij Spinozawinnaar George Sawatzky. Hij werkte enige tijd als onderzoeker bij AT&T Bell Laboratories in de VS. In 1993 keerde Zaanen terug naar Nederland, waar hij als KNAW fellow aan de Universiteit Leiden werkte. Sinds 2000 is hij hier hoogleraar. In 2004 kreeg hij bovendien een aanstelling voor een jaar als gasthoogleraar aan de prestigieuze Stanford University. In datzelfde jaar won hij de Nationale Wetenschapsquiz van NWO en VPRO.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×