Pechtold: "D66-bewindslieden eens met eigen fractie"

De D66-ministers Pechtold en Brinkhorst hebben wel degelijk het vertrouwen in VVD-minister Rita Verdonk opgezegd en zaten dus op een lijn met hun fractie in de Tweede Kamer. Tijdens het spoedoverleg van het kabinet hebben de D66-ministers aangedrongen op het vertrek van Verdonk, maar kregen daarvoor geen steun. Dat maakte ex-minister Pechtold zojuist bekend tijdens een persconferentie. De brief aan de kamer waarin premier Balkenende vanmiddag schreef dat het kabinet geen gevolgen hoefde te trekken uit de niet aangenomen motie tegen Verdonk, noemde Pechtold slechts ‘de constatering van een feit’. Pechtold liet zich in harde bewoordingen uit over het beleid van Verdonk: “Het beleid en het handelen van Verdonk kon niet meer voortduren. Dat kon ik niet meer voor mijn verantwoording nemen. Het ging onze grenzen ver voorbij.”

Volgens Pechtold ging er tussen de verhouding overheid en burger iets mis toen Verdonk Ayaan Hirsi Ali voor het blok zette: “Ayaan zat in een kwetsbare positie. Ze had geen keuze. Zoiets past niet in rechtstaat”.

Pechtold hekelde verder het feit dat de VVD en het CDA vanmiddag aanstuurden op samen doorregeren zonder eerst verkiezingen te houden. Pechtold stelde wel voorstander te zijn van een vervroegde raadpleging van de kiezers. “Juist daarom zijn we niet meteen opgestapt. Dan geef je je wapens uit handen,” aldus Pechtold.

Leiden balkenval


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×