Jongeren hebben weinig op met politiek

Een derde van de schoolgaande jeugd vindt dat de Nederlandse politiek niet deugt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden onder 543 scholieren tussen de 14 en 19 jaar. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat politici kicken op macht en belastinggeld verspilt. De onderzoekers denken dat de houding van de jongeren zo cynisch is, omdat zij de indruk hebben dat het slecht gaat met Nederland. Ook negatieve berichten over politici en genomen beslissingen uit de omgeving van jongeren zouden daaraan bijdragen.

De negatieve houding tegenover politiek wordt volgens de meeste jongeren veroorzaakt door hun ouders. Die kunnen door het herhaaldelijk uiten van idee├źn invloed uitoefenen op de scholieren. “Naarmate de jeugd meer over de politiek leert en er zich meer in verdiept, gaat zij positiever denken”, zo concluderen de onderzoekers.

Het onderzoek is uitgevoerd op tien scholen in Nederland. De leerlingen zitten op het vmbo, het havo en het vwo.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×