PvdA wil Leids paspoort voor asielzoekers

Pvda-raadslid Hilde Jansen wil dat de gemeente een ‘Leids paspoort’ introduceert voor asielzoekers. De asielzoekers moeten elke twee weken een stempel halen bij de IND die daarvoor kantoor houdt op het terrein van Nieuweroord. De IND blijkt van een aantal asielzoekers tijdens dat stempelen de (verblijf)pasjes te hebben ingenomen. “Navraag bij Stichting Vluchtelingenwerk leerde mij dat veel Leidse asielzoekers geen pasje meer hebben of rondlopen met een pasje dat al maanden verlopen is. Het gaat hier om asielzoekers waar de gemeente Leiden zich al jaren voor inzet en voor wie de gemeente zich verantwoordelijk heeft getoond,” aldus Jansen die de kwestie aangrijpt om te pleiten voor een Leids paspoort. “Noem het een ‘Leiden Stad Van Vluchtelingen Paspoort’. Asielzoekers die legaal in Leiden zijn, die worden ondersteund door Leiden en die vaak al ingeburgerd zijn in Leiden, maar die (nog) geen verblijfsvergunning hebben, zouden een Leids document moeten krijgen. Daarmee kunnen ze dan op zijn minst aantonen dat ze in Leiden wonen, dat hun kinderen hier naar school gaan of studeren en dat ze in ieder geval bij de gemeente Leiden, de Stad van Vluchtelingen, bekend zijn”.

Landelijk heeft Vluchtelingenwerk de ingenomen pasjes inmiddels aangekaart bij de Nationale Ombudsman. Die heeft het in onderzoek. Ondertussen kunnen Leidse asielzoekers zich niet meer legitimeren. Jansen: “Hierbij moeten we ons goed beseffen dat dit het enige identiteitsbewijs is wat asielzoekers hebben en dat in Nederland iedereen verplicht is een geldig identiteitsbewijs bij zich te hebben. Zeker voor asielzoekers is dat een absolute noodzaak. De gevolgen kunnen groot zijn”.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×