Zwangerschapsverlof voor volksvertegenwoordigers

De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de invoering van zwangerschapsverlof voor kamerleden, statenleden en gemeenteraadsleden. Met uitzondering van de SGP heeft de hele Eerste Kamer instemd met het voorstel. “Hiermee is er eindelijk een einde gekomen aan een absurde situatie,” aldus de Leidse PvdA-fractievoorzitter Marije van den Berg die in 2004 namens zes toen zwangere raadsleden in Den Haag aan de bel trok over de in hun ogen krankzinnige toestanden rond zwangerschap in de gemeenteraad.

“Als politicus word je blijkbaar geacht niet zwanger te kunnen raken. Gebeurt dat toch, dan kan je niet vervangen worden, zodat je hoogzwanger of net bevallen bij nacht en ontij op moet draven om bij stemmingen de coalitie aan de meerderheid te helpen die ze gewoon heeft. Idioot natuurlijk, terecht dat we daar vanuit verschillende partijen een regeling voor vroegen. Stel je voor dat door het ontbreken van één stem miljoeneninvesteringen opeens niet gedaan kunnen worden.”

“Na de geboorte van mijn dochter Lina dacht ik ‘dit ga ik niet nog een keer zo doen’. Maar het enige alternatief is nu nog: tijdelijk aftreden, mijn plaats afstaan aan de eerstvolgende op de kieslijst en na de geboorte van mijn kind hopen op zijn welwillende medewerking om zijn plaats weer aan mij af te staan. Ondertussen zou mijn raadsvergoeding worden stopgezet. Niet meer van deze tijd.”

De noodkreet van 2004 kwam op een goed moment: er lag een Grondwetswijziging voor in de Tweede Kamer en die is met een ruime meerderheid aangenomen. De stemming in de Eerste Kamer is het sluitstuk van de wetswijziging die ooit door PvdA-Kamerlid Jet Bussemaker is geïnitieerd.

De PvdA heeft in de Eerste Kamer aangedrongen op snelle inwerkingtreding. Van den Berg: “Minister Nicolaï heeft op de vragen van de PvdA geantwoord dat vrouwen die nu zwanger zijn, gebruik kunnen maken van het verlof. Dat is mooi, want inmiddels ben ik zwanger van de tweede. Mijn verlof van mijn gewone werk begint op 11 januari. Nu kan ik het raadswerk én mijn stemrecht tijdelijk overdragen. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor mij, maar voor alle volksvertegenwoordigers die zwanger zijn of worden, en overigens ook voor mensen die langdurig ziek zijn.”

Van den Berg kan er nog steeds niet bij dat de VVD principieel tegen het voorstel blijft, al hebben zij uitvoering van de wet niet geblokkeerd: “Echt onbegrijpelijk. Zij menen dat lokale politici ‘dat wel onderling kunnen regelen’, zoals ik Eerste Kamerlid vandaag in het debat hoorde zeggen. Dat dat in de praktijk betekent dat groepen kiezers een aantal maanden doodleuk helemaal niet vertegenwoordigd zijn, vinden zij blijkbaar minder belangrijk. Maar goed, de VVD is ook een tegenstander van een goede zwangerschapsregeling voor zelfstandige ondernemers, dus het is wel consequent… Hoe dan ook, ik ben ontzettend blij dat het er nu eindelijk van gekomen is,” zo besluit Van den Berg.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×