Wachttijd woonruimte voor starters verdubbeld

De tijd dat ingeschreven starters moeten wachten op een woning is sinds de invoering van Woonzicht.nl verdubbeld. Wilbert Bots, hoofd Wonen van de SLS, maakt zich zorgen: “Voor de invoering van Woonzicht.nl duurde het ongeveer 4, 5 jaar voordat je een huis kreeg. Nu is dat voor jonge starters 8 à 10 jaar. We zien zo alle doorstroming voor starters stagneren. Gelukkig heeft de SLS nog appartementen die niet via Woonzicht verdeeld worden.” Een woningzoekende moet nu gemiddeld zes jaar op de wachtlijst staan om voor een huis in aanmerking te komen. Dit komt deels doordat vele mensen van buiten de Leidse regio ten onrechte een hoge inschrijfwaarde hebben gekregen. SP-raadslid Louk Rademaker: “Het blijkt dat er flinke fouten gemaakt zijn bij de invoering van Woonzicht.nl. De Leidse starter is daar de dupe van geworden.”

Waarschijnlijk zijn veel van die problemen veroorzaakt door woningzoekenden van buiten de Leidse regio. Rademaker: “Huurders uit Leiden en omstreken konden met een speciale overgangsregeling extra inschrijfwaarde meekrijgen. Nu is ten onrechte ook extra inschrijfwaarde gegeven aan mensen van buiten onze regio. Daardoor zijn misschien huizen toegewezen aan mensen die daar geen recht op hadden.”

Volgens de Socialistische Partij gaat Woonzicht.nl nu wel actie ondernemen om het probleem recht te zetten. Onterecht toegewezen inschrijfwaarde wordt gewijzigd en mensen van buiten de regio krijgen een brief met uitleg. Ondertussen pleit de SP voor een onderzoek naar de mogelijkheid om woningen specifiek toe te wijzen aan jonge starters.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×