Documentaire Tie Xi Qu (West of tracks) in RAP

Op zondag 8 oktober vertoont het RAP Architectuurcentrum het eerste, vier uur durende en opzichzelfstaande, deel van het in totaal negen uur durende unieke documentaire-epos Tie Xi Qu over de langzame onttakeling van het gigantische industriegebied Tie Xi in het noordoosten van China.

De regisseur verbleef rond de millenniumwisseling ruim een jaar in het gebied Tie Xi om een gigantische hoeveelheid materiaal te schieten. De stijl waarin hij filmt is anders dan je zou verwachten. Hij neemt zijn tijd om het werk in de fabrieken, die door faillissementen geplaagd worden, te registreren. Ooit waren deze fabrieken de trots van de Chinese planeconomie, maar daarvan is niet veel over.

De regisseur maakt het verval voelbaar in lange shots van fabrieken, terwijl de arbeiders hun tijd lummelend en ruziemakend doorbrengen in slechtverlichte kelders en gangenstelsels. Die arbeiders komen ook aan het woord, en dat gebeurt niet zonder gevoel voor humor. De film heeft geen hoog tempo, maar als je je eraan overgeeft wordt je deelgenoot van een micro-cosmos, die uniek en soms verbijsterend is. Bijvoorbeeld als arbeiders een jaarlijks bezoek aan een kliniek brengen om gedurende een maand hun bloed te laten zuiveren van de stoffen die ze in de fabriek in hun lichaam opnemen. Maar uiteindelijk fungeert alles wat je te zien krijgt als een spiegel voor onze eigen consumptie- annex afdankmaatschappij.

Anne Sytske Keijser geeft een introductie bij de documentaire. Zij werkt voor de vakgroep Sinologie van de Universiteit Leiden en was vaste tolk van Wang Bing bij vertoningen van Tie Xi Qu tijdens het Internationaal Filmfestival te Rotterdam. Zij zal vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de film, de documentaire traditie waar hij in past, en over het industriële gebied, waar de film tot stand kwam.

Het is mogelijk om in de pauze van de film een maaltijd te gebruiken, die wordt verzorgd door Eet- Drink- en Kunstlokaal Vooraf en Toe. Voor de maaltijd moet worden gereserveerd. De film wordt vertoond als onderdeel van de tentoonstelling Metamorfose in het RAP architectuurcentrum.

zondag 8 oktober, 16.00 uur met pauze van 18.45 tot 19.45 u
Tie Xi Qu: West Of the Tracks – deel 1: Rust (Roest)
Locatie: RAP, Nieuwstraat 33 Leiden
toegang 5 euro (exclusief maaltijd)
toegang 12 euro (inclusief maaltijd, reserveren verplicht)
Reserveren maaltijd: info@rapsite.nl o.v.v. maaltijd 8 oktober en voorkeur voor vegetarisch, vis of vlees

De twee andere delen van de documentaire zullen vertoond worden op zaterdag 14 en 21 oktober.

zaterdag 14 oktober, 14.00 u, toegang 2 euro
Tie Xi Qu: West Of the Tracks – deel 2: Remnants (restanten)

Dit deel verhaalt van de langzame afbraak van een buurt waar arbeiders wonen en hoe een groep jongeren daar ieder hun eigen oplossing vinden voor de uitzichtloosheid.

zaterdag 21 oktober, 14.00 u, toegang 2 euro
Tie Xi Qu: West Of the Tracks – deel 3: Rails
De kijkers van deel een en twee zullen inmiddels verslaafd zijn en geen aanmoediging nodig hebben. De filmmaker volgt in deel 3 de oude spoorlijn langs immense fabrieken in verval en bezoekt de achterblijvers.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×