Tentoonstelling Rembrandts landschappen

In de tentoonstelling Rembrandts landschappen die te bekijken is van 6 oktober tot en met 7 januari in Stedelijk Museum De Lakenhal, wordt voor het eerst een overzicht gegeven van de landschappen die de Leidse schilder Rembrandt heeft gemaakt. Ruim honderd werken uit beroemde collecties van over de hele wereld zijn voor deze tentoonstelling samengebracht. Samen met een brede selectie van zijn fascinerende tekeningen en etsen worden maar liefts zeven van de acht zeldzame geschilderde landschappen die bewaard zijn gebleven ten toon gesteld. De Lakenhal sluit met deze tentoonstelling het herdenkingsjaar ‘Rembrandt 400’in Leiden af.

Na Rembrandts leven ontstond het beeld dat hij een schilder van mensen was en niet van Landschappen. Dat beeld heeft onveranderd stand gehouden. Vrijwel iedereen kent schilderijen als de Nachtwacht, het Joodse Bruidje of zelfs Rembrandts zelfportretten, maar weinigen weten een specifiek landschap te noemen. Pas tegen 1640 begon Rembrandt landschappen te maken om er ruim tien jaar later even onverwacht mee op te houden als hij eraan begonnen was. Mede daardoor is het aantal landschappen binnen Rembrandts totale oeuvre beperkt gebleven.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×