Zijp in haar atelier aan de Haagweg 4

"Gemengde gevoelens"

Samen met Anneke Helder, Jack Prins, Bunny Soeters en Marjan Waanders zal de Leidse kunstenaar Matilde Zijp deelnemen aan de tentoonstelling “gemengde gevoelens” bij de Haagse kunstkring. Zijp (1957) van oorsprong Fries, studeerde aan de Academie Minerva in Groningen.Ze maakt voor haar schilderijen voornamelijk gebruik van olieverf op doek of paneel en van gemengde technieken op papier. Haar werk, op heel uiteenlopende formaten, valt vooral op door rijk kleurgebruik en een krachtige toets. Naast een serie stadsgezichten van Den Haag en Leiden, zijn vooral landschappen haar favoriete onderwerpen.

Het karakter van haar expressieve schilderijen en tekeningen spreekt aan door zijn spontaniteit en zijn eigenzinnige kleuren. Daardoor ontstaan landschappen, die de ene keer liefelijk zijn en warmte uitstralen, een andere keer juist troosteloos en verlaten zijn.

Zijp: “Als natuurliefhebber ben ik begaan met het milieu. In Leiden mis ik de ruimte en de stilte. We gebruiken teveel van onze aarde, onze omgeving. We hebben veel geld, waarmee we dure reizen kunnen maken naar tropische oorden, maar zorgen slecht voor het landschap, de natuur om ons heen”. “Mijn werk toont landschappen die bijna nergens in Nederland te vinden zijn, dat wil zeggen zonder horizonvervuiling, zonder mensen (dus ook zonder lawaai), of juist landschappen met menselijke sporen of ingrepen: een bootje, brug, dam, palen of hekken. De mens zelf is echter afwezig. Het abstraheren van de werkelijkheid, met daarin realistische elementen verweven, is mijn werkwijze. Hierdoor ontstaat in mijn werk een bepaalde spanning”.

Op 20 oktober en op 7 november, zal Zijp een tweetal workshops geven op basisschool “de Tweemaster” in Leiden. Doel is om de kinderen grote schilderijen te laten maken met als thema “bladeren in de natuur”. De workshops worden geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse tweeling Mike en Doug Stan, die net als Rembrandt geobsedeerd zijn door licht en schaduw. De leerlingen van de Tweemaster bezochten hiervoor de tentoonstelling van de gebroeders Stan in het Stedelijk Museum De Lakenhal.

De tentoonstelling “gemengde gevoelens” zal van 14 t/m 31 oktober te zien zijn in de Haagse Kunstkring (www.haagsekunstkring.nl) adres: Denneweg 64, 2514 CJ Den Haag. openingstijden dinsdag t/m zaterdag 12.00-17.00 uur, zondag 13.00-17.00 uur.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×