K & G ziet af van tien optredens met Frans Bauer in Ahoy

14

De Show- and Marchingband K & G ziet af van tien optredens met Frans Bauer in Ahoy, die alle zouden plaatsvinden in de periode tussen Sinterklaas en Kertsmis van dit jaar in het Rotterdamse Ahoy. Als reden geeft het bestuur van K & G op dat de bijdrage die K & G aan het geheel moest leveren als K & G-onwaardig wordt beschouwd. Bovendien ging het slechts om een optreden van twee minuten per avond als decorstuk en dat zou dan ook nog eens geplaybackt moeten worden. Niet in het eigen uniform, maar in een zeventiende-eeuws legeruniform. Een fikse aderlating voor de penningmeester van K & G is het wel want er zou een behoorlijk bedrag voor K & G aan te verdienen zijn geweest, nog afgezien van de enorme promotie voor de Leidse muziekvereniging. Met de repetities mee zou K & G in totaal dertien keer naar Rotterdam moeten afreizen. Er waren al opnames gemaakt bij K & G gemaakt voor het programma De Bauers. De optredens worden nu overgenomen door Thalita uit Vlaardingen en Excelsior uit Rotterdam. 

Delen

14 reacties

 1. Wat een arrogantie van K&G! Is het succes ze soms naar de bol gestegen? Ik ben redelijk thuis in de sector hafabra en als oud-muzikant van een symfonisch harmonieorkest uit de superieure afdeling/concertafdeling kan ik vertellen dat wij ook wel eens deelnamen aan televisieoptredens of volksartiesten begeleidden (‘de KRO komt langs in’ of laatselijk een cd-opname met de regionale artiest Gé Rijnders). Ik vind de opstelling van K&G nu juist onwaardig. Jullie krijgen gratis promo en worden er ook nog eens voor betaald; wat wil je nog meer? Prime-time tv?

 2. Wie denkt Frans Bauer wel dat hij is? Als decorstuk en playbacken – als dat niet onwaardig is, wat dan wel? En dat voor onze nationale trots K&G – al zegt me dat niet zo veel, maar het doet me deugd dat er nog lieden zijn die het verschil kennen tussen door de knieën gaan en voorover bukken. En daar moet je nóóit aan beginnen. Petje af voor dit wijze besluit van K&G!

 3. R W Gerritsen op

  wat een kapsones hebben die gasten van k&g zeg!

  Elke vereniging heeft geld nodig,dat weet iedereen,en als je daarnaast ook nog eens een goeie reclame kan maken voor de muziekverenigingen in Leiden e.o ,waarom dan niet?????????????????????????????

 4. @Joke: ik ben het niet met je eens. Operazangers -en zangeressen geven bijvoorbeeld ook regelmatig recitals met lichter werk. Vindt je dat zij dan ook door de knieën gaan en voorover bukken voor hun impressario of manager? Bovendien, 13×2 minuten optreden maakt bijna een half uur promotie. Me dunkt, ik zou het wel weten. Hopelijk komt het bestuur van wereldkampioen K&G tot een wijzer besluit…

 5. Oeps, ik bedoelde 10×2 minuten. Er moet 13x gereisd worden. De strekking van mijn opmerking blijft overeind.

 6. Playbacken, valt dat tegenwoordig onder lichter werk? Blijft een decorstuk in alle omstandigheden overeind, of kan het ook diep zinken? Ach ja, je moet jezelf verkopen – en waar de een denkt ‘how low can you go’ roept de ander ‘wat schuift het’. Ik kan me zo voorstellen dat K&G bepaalde doelstellingen c.q. standaards heeft, waar dit met geen mogelijkheid mee te verenigen valt. Misschien is er zelfs sprake van heuse morele bezwaren. Je kan daar smakelijk om lachen en worstelingen met artistieke integriteit als een psychiatrische categorie beschouwen, waar je maar door geplaagd kan worden. Haal gerust je schouders er over op, maar ondertussen heb je wel een prachtkans voorbij laten gaan natuurlijk. Grijp hem alsnog, bel de Bauers en bied schaamteloos aan om verder te gaan dan Thalita en Excelsior bij elkaar opgeteld. Wees vooral overal toe bereid, zolang je de lezers van deze nette site de ranzigste details maar bespaart (want dat verhaal kun je vast ook weer uitstekend te gelde maken), dan kunnen we hopelijk binnenkort op tv het grensverleggende resultaat aanschouwen. Ik zal verklappen dat ik in dat geval ga kijken – want zo ben ik dan ook wel weer. Met de filmmuziek van Bert Haanstra’s Fanfare eronder, dat wel.

 7. Volgens mij wordt je lid van een muziekvereniging omdat je graag muziek wilt maken en niet om te playbacken. Dat is waar het de leden om gaat toch?

 8. K&G hoeft zich niet te verkopen. Ze zijn zo ontzettend goed !!!

  Ze zijn niet voor niks wereld kampioen, en als oude trouwe leidse buurt fan zo ik mij diep schamen als ze wel op dit voorstel ingegaan zijn.

  Ze spelen zo goed, en hun pakken zijn zo mooi.

  Als ze het zouden doen wie staat er dan ? Niet ons K&G.

   

   

 9. er staat ‘Show- and Marchingband’. Dat betekent dat men zich in hoofdzaak richt op het uiterlijk vertoon en minder op muzikale prestaties. Dat laatste vindt hoofdzakelijk z’n weerklank in de zittende orkesten, die dan ook onder een andere indeling van de KNFM vallen.(de Koninklijke Nederlandse Muziekfederatie http://www.knfm.nl ) Jammer Joke, maar die artistieke integriteit van u slaat bij K&G op het showelement, hetgeen ze in Bauers show hadden kunnen tonen. Probeert u het nog eens 🙂

 10. Ik wil het best proberen, al heeft het bij jou weinig zin geloof ik.
  Laat die zittende orkesten maar zitten, want je maakt mij niet wijs dat ze 11 vaandels, 18 oorkondes, 8 dagprijzen en 17 gouden medailles op het Wereld Muziek Concours in de wacht konden slepen als hun muzikale prestaties er maar een beetje bij bungelen – de internationale concurrentie is moordend. En al ging het hier puur om uiterlijk vertoon, dan kan er net zo goed sprake zijn van artistieke integriteit en dus van aantasting daarvan, dus die vlieger gaat niet op.
  Dat wat de Kunst betreft – nu alleen het Genoegen nog. Wat ze nou precies voor bezwaarlijke handelingen moesten verrichten zal wel altijd een raadsel blijven. Aan hun staat van dienst te zien zijn ze niet zo heel snel ergens vies van, waarom zouden ze ook – en dat was het dan ook blijkbaar niet. Het prikkelt de fantasie, zo’n bericht, en niet zo weinig ook. Maar verder zou ik zeggen: laat ze er toch hun eigen ideeën op na houden over wat wel en niet bij ze past. Des te meer schnabbels blijven er liggen voor de mindere goden met minder scrupules.

 11. Als de meeste nou eens het verstand hadden dan hadden ze niet zulke idiote reacties geplaatst. Waarom word er van K&G verwacht dat ze alles moeten doen qua optredens. Misschien moet je je dat eens afvragen ipv reacties neer te zetten of het naar hun bol is gestegen of dat we arrogant zijn. Jullie kennen de K&Gers niet eens jullie weten niet eens hoe ze zijn dus kom nou eens een keer met betere argumenten want het is altijd wel erg makkelijk te zeggen dat die lui arrogant zijn. En ik zal je nog eens vertellen dat die gasten er hard genoeg voor hebben moeten knokken om die 3 wereldtitels op een rij binnen te halen. Iedereen denkt dat het zo makkelijk gaat. Dus als je wilt weten waarom ze die optredens hebben laten gaan ga dan niet zitten zeiken op internet maar wees een vent en ga het het bestuur van K&G het zelf vragen.

   

  Fijne zondag

   

  Annoniem

 12. Zoanoniem dat heb je even goed gezegd.

  En mensen die geen hart hebben voor ons K&G moeten hun mond maar netjes dicht houden.

  Want zoals anoniem zegt die weten niet waar ze het over hebben.

  En ik hoop dat hiermee alles gezegd is.

  Dank u…….

 13. Ik heb het artikel ook gelezen, en vervolgens vol ergernis ook de reacties van met name de heer Renee D..

  Ten eerste is het verhaal van deze journalist niet helemaal juist; K&G heeft niet het uiteindelijke besluit genomen om van dit optreden af te zien. Het produktieteam van Frans Bauer heeft in onderling overleg het besluit genomen.

  Vervolgens schrijft de heer Renee D. direct dat K&G arrogant is etc. etc. Dit heeft totaal niets met arrogantie te maken; als u niet weet waar u het over heeft houdt u dan gewoon uw mond!! Natuurlijk is een dergelijke concert-reeks een goede PR/reclame voor de vereniging en voor de blaasmuziek in het algemeen. Ook K&G is zich daarvan bewust. Alleen moet dit ten koste gaan van alles? Ik ben van mening dat het K&G siert dat men niet voor geld ‘zwicht’, maar ook rekening houdt met de naam c.q. reputatie die hooggehouden moet worden! Men heeft ook afgewogen of het wel verstandig is om na een druk seizoen (met name in september en oktober bijna elk weekend voor optredens weg) ook nog eens 13 avonden in december naar Rotterdam te gaan. Dat betekent voor veel leden direct uit het werk naar K&G om vervolgens naar Rotterdam te gaan, snel te eten, omkleden, optreden voor ca. 3 a 5 minuten (zeer waarschijnlijk playbacken), om vervolgens ’s avonds omstreeks 12 uur weer thuis te komen…

  Bovendien; kan je als amateur-orkest garanderen dat je iedere avond met alle orkestleden aanwezig bent? Tenslotte werken of studeren de meeste leden van dit orkest!

  Het is jammer dat dit optreden voor K&G niet doorgaat (vooral financiëel en mogelijk ook qua PR), maar voor het ‘thuisfront’ is dit goed nieuws!!

  Daarnaast ben ik van mening dat je als vereniging best wat voorwaarden mag stellen; het één en ander moet ook artistiek verantwoord zijn. Misschien dat andere orkesten wel bereid zijn om bij wijze van spreken ”door de stront te kruipen” en alles te doen wat een organisatie wil. K&G stelt hierin duidelijke grenzen en toont in ieder geval waarvoor zij staat!

  Maar de heer Renee D. toont precies aan waar Nederland de laatste jaren erg goed in is geworden: zich negatief uitlaten en afzeiken. Van iets opbouwen of ergens voor meer dan 100% voor gaan heeft men niet of nauwelijks gehoord.

  Ik wens de collega orkesten die nu invulling gaan geven aan deze concert-reeks welgemeend succes!

 14. Heren en dame’s

  Als het maar decor en playbacken is, waarom dan niet gewoon jan met de pet en cornuiten die daar 3,5 min gaan staan?? Of gewoon de hele familie bauer zelf in costuum haha..

  Heel K&G is al beter dan heel die frans bauer!

  Tevens kunnen de defentie orkesten van nl wel wat leren van K&G, Taptoe ahoy bijv. was niks spectaculairs aan!! Beetje door elkaar heen lopen, of gewoon blijven staan, of heen en weer lopen.. Wat een verschil met die engelsen!! Kom op zeg we willen ook wel een beetje show element in zo’n programma.. Muziek werd netjes gespeeld overigens maar totaal geen spectakel!!

  K&G succes in 2008!! laat zien dat het ook anders kan! 

   

Over de auteur

Je bent nu offline