wethouder John Steegh met de schrijfster Annerije van der Vliet.

"Van natte weide tot wandelpark", 75 jaar Leidse Hout

Vanmiddag vond de feestelijke uitreiking plaats van het boekje “Van natte weide tot wandelpark”, geschreven door Annerije van der Vliet, naar aanleiding van het 75 jarig bestaan van het Leidse Hout. Tevens werd het gemeentelijke beheerplan van het Leidse Hout gepresenteerd. Het prachtige park geurde al naar de herfst; een eenzame reiger keek niet op of om naar de vele voorbijgangers op weg naar de feestelijke presentatie. Onder grote belangstelling werd in het Koetshuis het boekje aangeboden namens de “Vrienden van het LeidseHout” door Rob Demarée, aan de wethouders John Steegh (verkeer en milieu, Leiden), Arjan de Kok (Ruimtelijke Ordening, Oegstgeest) en aan de heer Van Rijckevorsel (voorzitter Stichting Leidse Historische publicaties).

Demarée, vertelde op korte, maar boeiende wijze over de achtergronden van het ontstaan van het “volkspark”, onder architectuur van Klaas van Nes, in samenwerking met zowel de communisten als het groot kapitaal en de burgerij. Demarée complimenteerde de schrijfster van der Vliet met het uitstekende resultaat van haar intensieve werk, waar zij ruim anderhalf jaar mee bezig is geweest. Van der Vliet werd in de bloemetjes gezet.

 Na de uitreiking van de eerste exemplaren presenteerde wethouder Steegh het gemeentelijke beheerplan van het leidse Hout. Steegh benadrukte in zijn toespraak dat de schade in het park planmatig hersteld gaat worden in het belang van het behoud van een uniek stukje natuur in de stad. Vervolgens stelde Steegh het eerste exemplaar van het beheerplan ter hand aan de voorzitter van de vereniging “vrienden van het Leidse Hout”. In dit plan zijn de gemeentelijke beheermaatregelen voor een periode van 15 jaar vastgelegd. Het beheerplan heeft als doel de sfeer van het park en de hoofdlijnen van het ontwerp te behouden door een duidelijk en consequent beheer vast te leggen voor nu en in de toekomst. De wethouder beëindigde zijn toespraak met de woorden: “laten we een glaasje drinken op de publicatie en de toekomst van het Leidse Hout”.

Het boek “Van natte weide tot wandelpark” verschijnt in de Leidse Historische Reeks onder nummer 20 en is vanaf vandaag te koop in de boekhandel. Deze bijzondere uitgave is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de leden van de Vereniging van Vrienden van de Leidse Hout, de gemeente Leiden, de Vereniging Oud Leiden, de Zuid-Hollandse Milieufederatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en het door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland beheerde ‘De Bander Fonds’.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×