De Braincar van Olaf Mooij

Lakenhal organiseert Brains Unlimited

De Lakenhal organiseert van 3 november tot en met 7 januari in het Scheltemacomplex Brains Unlimited, een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars en wetenschappers over onze hersenen. In het kader van de tentoonstelling gaat volgende week de ‘Braincar’ van Olaf Mooij alvast door Leiden rijden om de omgeving te registreren, zodat hij tijdens de tentoonstelling de opgeslagen beelden als dromen kan laten zien. Het is afhankelijk van het weer of hij dinsdag, woensdag of donderdagochtend gaat rijden, maar de Braincar zal zeker de aandacht trekken! Het was de Leidse schilder Rembrandt die in 1656 als eerste schilder een niet-educatief schilderij van hersenen maakte. In De anatomische les van Dr. Deijman schilderde hij de patholoog anatoom die een hersendissectie uitvoerde op een ter dood gebrachte crimineel.

Na Rembrandt waagde eeuwenlang geen enkele kunstenaar zich aan het brein als thema voor een kunstwerk. Tot eind vorige eeuw; de laatste jaren is de relatie tussen wetenschap en in het bijzonder hersenonderzoek en kunst zeer actueel. Brains Unlimited speelt in op deze ontwikkeling en bestaat uit een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars en een uitgebreide lezingen, film- en discussieserie.

De tentoonstelling presenteert hedendaagse kunstenaars die evenals Rembrandt medisch (hersen-) onderzoek als inspiratiebron gebruiken en met hun werk commentaar leveren op wetenschap. Een verrassende en kritische tocht langs ons belangrijkste orgaan. In een avondprogramma worden kunstenaars en wetenschappers met elkaar en het publiek in gesprek gebracht. De Lakenhal werkt hierbij nauw samen met Rob Zwijnenberg en andere onderzoekers verbonden aan de Universiteit Leiden.

Scheltema vormt, als nieuw centrum voor actuele kunst waar de relatie tussen kunst en wetenschap in brede zin wordt onderzocht en gepresenteerd, voor Brains Unlimited de biizondere en zeer passende locatie. Meer informatie is te vinden op de website van De Lakenhal.

Advertentie

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×