Leids Film Festival zet Leiden op z'n kop

Het eerste Leids Film Festival vindt plaats van donderdag 26 t/m zondag 29 oktober 2006 en zal Leiden met maar liefst 60 extra vertoningen op z’n kop zetten.Na een lange aanloop voor de organisatie vindt dit jaar daadwerkelijk het 1e Leids Film Festival plaats. Het programma ziet er tot op heden zo uit: Opening Het 1e Leids Film Festival heeft de hand weten te leggen op de nieuwste film van Brian De Palma – “THE BLACK DAHLIA”. De Nederlandse première van de film zal op donderdag 26 oktober het festival feestelijk openen.

Het hoofdprogramma zal bestaan uit meerdere grote internationale films die hun Nederlandse première gaan beleven op het Leids Film Festival, waaronder: CHILDREN OF MEN Regie: Alfonso Cuaron Cast: Clive Owen, Juliannne Moore LITTLE MISS SUNSHINE Regie: Jonathan Dayton/Valerie Faris Cast: Greg Kinnear, Steve Carrel PERFUME, THE STORY OF A MURDERER (Verfilming van de bestseller “Das Parfum” van Patrick Süskind) Regie: Tom Tykwer Cast: Dustin Hoffmann, Alan Rickman, Ben Wishaw · Hollandse Nieuwe.

 

– COMPETITIE Meer dan 50 filmmakers zullen strijden voor de IJZEREN HARING in de categorieën: · Drama/Kort· Animatie· Experimenteel. De filmmakers zullen beoordeeld worden door een jury bestaande uit: · Drama/Kort§ Ilja Leonard Pfeijffer – Dichter, romancier, essayist, criticus en polemist.§ Koen van Otterdijk – Hoofdredacteur van Filmvalley§ David Deprez – Programmeur van Filmtheater Lumière Maastricht.· Animatie§ Hans Walther – Regisseur van o.a. Café de Wereld§ Cristina Garcia Martin – Illustrator, webdesigner en animatiecineast§ Gerrit van Dijk – Animatiecineast en oprichter van o.a. NIAf· Experimenteel. § Joost Rekveld – Filmmaker§ Simon FilmmakerNacht van de Wansmaak De 5e editie van De Nacht van de Wansmaak beleeft zijn Nederlandse première 29 oktober tijdens het 1e Leids Film Festival. Opnieuw doorzochten Jan Verheyen alias MAX ROCKATANSKY (B) en Jan Doense alias MR. HORROR (NL) diverse privé-collecties alsmede de kelders van nochtans gereputeerde filmmusea, op zoek naar de meest verbijsterende excessen van de internationale filmproductie. · IFFR FilmCourse Op het Leids Film Festival zal vrijdag 27 oktober een FilmCourse van het IFFR (Internationaal Film Festival Rotterdam) aangeboden worden. Het IFFR organiseert jaarlijks in samenwerking met onderwijsinstellingen en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie de Rotterdam FilmCourse. De FilmCourse is bedoeld voor studenten van hoger en wetenschappelijk onderwijs, maar andere geïnteresseerden zijn uiteraard ook welkom. Tijdens het festival zal aandacht besteed worden aan de Japanse Cinema. De nadruk zal liggen op de klassieke films uit Japan die in het prachtige gebouw van het Sieboldhuis zullen worden vertoond (www.sieboldhuis.org). Dr. Ivo Smits zal naar aanleiding van de film ‘Tokyo Drifter’ van Seijun Suzuki een lezing verzorgen. Ook zullen er recentere films aanwezig zijn in het programma. 

Russisch Programma Klassieke en nieuwere films uit Rusland zullen vertoond worden op het Leids Film Festival. Naast de klassieke arthouse films zal het Leids Film Festival proberen nieuwere box office hits uit Rusland naar Leiden te halen. Daarnaast zullen er een aantal documentaires vertoond worden door jonge Nederlandse filmmakers, waarin zij hun visie op het moderne Rusland laten zien.In samenwerking met het Scheltemacomplex presenteert het Leids Film Festival een alternatief voor het ‘rode pluche’, met als hoofdprogramma films van Simon Pummell en films geprogrammeerd door Joost Rekveld. Simon Pummell is al jaren actief op het gebied van de experimentele cinema. Hij verhuisde onlangs van Londen naar Leiden en nu is hij te gast op het 1e Leids Film Festival. Met zijn film Bodysong, die hij in samenwerking met Johnny Greenwood van Radiohead maakte, bereikte hij grote bekendheid en viel hij in de prijzen. Zo won hij een British Independent Film Award voor ‘Best Documentary’ in 2003. Bodysong zal vertoond worden in het Scheltema, evenals enkele van Pummell’s shorts. Joost Rekveld is een veelzijdig en productief kunstenaar en geniet internationale bekendheid met zijn abstracte films en kinetische installaties. Speciaal voor het Leids Film Festival programmeert Rekveld het Scheltemaprogramma. Het programma zal uit twee delen bestaan: een vogelvlucht experimentele cinema en het ontstaan van de videoclip. Naast de reguliere vertoningen kan men voor of na de films de video-installaties van jonge makers bekijken die rond de theaterzaal staan opgesteld. Ook presenteert het Stedelijk museum de Lakenhal “the one minutes”.

 

In het Leids Programma zullen korte films vertoond worden van nieuwe Leidse filmmakers, een compilatie van documentairebeelden over Leiden gemaakt door de Leidse Smalfilm en Video Liga, oude Leidse films van studenten uit de jaren ’50 en het ‘Leids Kuit’ project – films van jongeren uit Leiden over Leiden.Het definitieve programma zal op 15 oktober bekend gemaakt worden op de website van het Leids Film Festival (www.leidsfilmfestival.nl). Houd deze dus goed in de gaten!

 

Leids Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt en ondersteund door: · PartnersTrianon & KijkhuisScheltemaSieboldhuisLVCGemeente LeidenUniversiteit LeidenAmsterdam Booking CompanyDe Veenfabriek · FondsenGemeente LeidenVSB fondsPrins Bernard Cultuur FondsFonds 1818 · SponsorsTeekens KarstensBSG Media071 Visuele CommunicatieKamsteeg AutoleaseLEVEN! MagazineFastfastInterpulse AutomatiseringDe Netwerk FabriekKeesTM InternetbureauL.O.S.Holdingmaatschappij R. Breedveld · Organisatie Het bestuur van het Leids Film Festival bestaat uit: · Alexander Mouret· Wouter de Bres · Michel Zorge· Michaël Roumen Complete organisatie:Job ZeestratenMichiel van der GeestGeorge VermijNinja KleikampEveleen HamersChristiaan SchakelDali de Graaf – UbilavaLeids Film FestivalLammermarkt 19a, 2312 CL LeidenE-mail: info@leidsfilmfestival.nl Publiciteit (interviews, beeld, etc):Michel Zorgemichel@leidsfilmfestival.nl

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×